Política 20/09/2017

Les entitats criden a mobilitzar-se a Gran Via amb rambla de Catalunya en defensa de l'autogovern

Fan una crida a la Unió Europea perquè s'estan "vulnerant drets fonamentals"

Núria Orriols / Gerard Pruna
3 min

Barcelona"Ha arribat el moment de la resistència pacífica". Aquest és el missatge que han enviat les entitats sobiranistes, amb els sindicats i organitzacions socials al costat, arran del macrooperatiu de la Guàrdia Civil per aturar els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. Han convocat la ciutadania a la mobilització aquest dimecres al davant de la seu d'Economia, a Gran Via amb Rambla de Catalunya, per defensar la "democràcia" i les institucions de l'autogovern. En aquest moment, la Guàrdia Civil encara escorcolla les oficines del departament que dirigeix el vicepresident, Oriol Junqueras, i hi ha diversos detinguts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant els fets, les entitats sobiranistes també han fet una crida a la Unió Europea i a la comunitat internacional a reaccionar, perquè a Catalunya s'estan "vulnerant drets bàsics de ciutadania" -han assegurat-. "Cridem a la mobilització a Gran Via amb Rambla de Catalunya, que ara ja hi ha desenes i milers de persones al carrer", ha demanat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. "No van poder amb nosaltres durant el franquisme, no podrà ara un estat demofòbic obsessionat a acabar amb el poble de Catalunya", ha assegurat.

Per la seva banda, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que el govern del PP ha traspassat "totes les línies vermelles" que "es poden suportar en un estat de dret". "Res serà igual a partir d'avui", ha afirmat. "La resposta ciutadana ens dona confiança que aquest és un poble madur i democràtic", ha afegit. Sànchez ha dit que ha arribat el moment de la "resistència pacífica" i de demostrar a tot el món "que no ens faran callar ni un jutge, ni un fiscal ni la Guàrdia Civil". "Demanem que es mantingui la serenitat, i la millor resposta a la tensió és una rosa, un clavell i una papereta", ha clamat. "Nosaltres no volíem guerra i ells ens han declarat la guerra", ha conclòs el president de l'Assemblea, cridant a respondre amb pacifisme a les detencions i escorcolls per aturar el referèndum.

Després de les entitats, han pres la paraula representants d'una desena d'entitats que han reclamat una solució política, han criticat la repressió i s'han situat en defensa de les institucions catalanes. Els sindicats de CCOO i UGT, entre altres, han demanat una resposta "unitària" de la ciutadania i han assegurat que Catalunya exercirà el dret a decidir.

També el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha dit que el poble de Catalunya defensarà "aferrissadament" les institucions, garantint que es farà de "forma pacífica" i "amb unitat". "Som i serem un sol poble que vol decidir", ha sentenciat.

Crida internacional

"El que s'està vulnerant avui a Catalunya són drets bàsics de ciutadania, com la llibertat d'expressió, lliure associació de tots els catalans, independentment de si volen el proper 1 d'octubre", ha sentenciat Cuixart fent una crida a la comunitat internacional a reaccionar davant el que passa a Catalunya. "Els fets que s'han produït a Catalunya són una suspensió de l'autonomia en tota regla. I davant d'això, fem una crida al poble de Catalunya a defensar allò que és nuclear a la nostra societat, la democràcia i les nostres institucions", ha afirmat.

Mobilització simultània el cap de setmana: "L'1-O votarem"

Les entitats també han fet una crida a mobilitzar-se aquest cap de setmana cadascú al seu municipi per defensar l'autogovern, però també per reclamar l'1 d'octubre. "Votarem", han sentenciat els dos dirigents de les entitats, que han demanat a tothom que surti al carrer per reivindicar el dret a la llibertat d'expressió i el dret d'associació.

stats