Política 19/11/2017

El món judicial elogia la "fermesa" de Maza contra l'independentisme

Lesmes ressalta el sentit "patriòtic i constitucional" del difunt fiscal general de l'Estat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
José Manuel Maza i Carlos Lesmes ahir durant la inauguració de l’any judicial a Madrid, amb la presència del rei Felip VI.

MadridLes principals institucions del poder judicial a Espanya elogien el paper del difunt fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, en la persecució per la via judicial de l'independentisme. En diferents comunicats, tant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com el Tribunal Suprem i les diferents associacions de fiscals destaquen la seva "fermesa" en "l'aplicació de legalitat" en un dels "moments més difícils de la democràcia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les mostres de condol van en la línia del comunicat enviat aquest dissabte a la nit pel govern espanyol, en què agraeix "l'entrega" de Maza "en moments de dificultat" a l'Estat.

Carlos Lesmes, president del CGPJ

"Fermesa de criteri i un sentit patriòtic i constitucional"

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial ha elogiat la "fermesa de criteri" i el sentit "patriòtic i constitucional" de Maza davant la resposta al Procés. Lesmes ha destacat que va fer una feina "exemplar" i que durant tota la crisi catalana ha sabut mantenir el ministeri públic "en el lloc que li correspon", procurant en tot moment el "restabliment de l'ordre legal i constitucional". Preguntat per les crítiques a la seva tasca a la fiscalia, les ha considerat "absolutament normals" perquè en una situació tan "complexa" com aquesta "l'aplaudiment no és mai general perquè hi intervenen interessos contradictoris".

Comunicat conjunt de les associacions de fiscals

"Va dirigir un dels moments més difícils amb fermesa"

Malgrat haver censurat durament el seu paper al capdavant de la fiscalia i haver-ne demanat la dimissió, tant l'Associació Progressista de Fiscals com l'Associació Independent firmen un comunicat conjunt amb l'Associació de Fiscals –de perfil conservador– en què destaquen la "fidelitat" de Maza i la "lleialtat a la institució". "Va dirigir la institució en un dels moments més difícils de la democràcia amb una extraordinària dignitat, fermesa en l'aplicació de la legalitat i amb constant suport als fiscals que en aquests temps convulsos més ho necessitaven", assenyalen sobre la crisi catalana.

Tribunal Suprem

"Recordem la seva integritat i el seu servei abnegat a Espanya"

El Tribunal Suprem recorda "l'extraordinària qualitat humana, la lucidesa i la integritat profundes" de Maza, però sobretot el seu "abnegat servei a Espanya". "La seva marxa suposa un cop molt penós, però l'enorme buit que deixa entre nosaltres serà sempre un espai dedicat al seu record", afegeix el comunicat.

Tribunal Constitucional

"Va exercir amb una professionalitat i dedicació exemplars"

El qui no fa cap valoració sobre la seva resposta al Procés és el Tribunal Constitucional, que expressa el seu sentit condol tant a la seva família com a les carreres judicial i fiscal. "Va exercir amb una professionalitat i dedicació exemplars", afegeix.

Associació de Fiscals

"Va haver-hi crítiques i males formes, però sempre responia: 'És la llei'"

Més enllà del comunicat conjunt enviat amb la resta d'associacions de fiscals, l'entitat conservadora –de la qual formava part Maza– ha difós una carta titulada 'A un amic' en què destaca que li van tocar "mals temps" per la crisi catalana. "Va haver-hi crítiques, desacords, fins i tot males formes quan se'n parlava, però sempre tenia la mateixa resposta: 'És la llei, és el dret'. […] En els últims temps ens deies que estaves orgullós de la fiscalia i de prestar-hi un últim servei al teu país. I l'has complert, com sempre, fidel a la teva paraula".

stats