Política 11/12/2020

Sánchez defensa el silenci de Felip VI sobre el rei emèrit: "Respon amb fets, exemplaritat i transparència"

Podem llança una campanya contra la monarquia amb la música de 'Narcos', la sèrie sobre Pablo Escobar

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa des de Brussel·les després d'una llarga reunió del Consell Europeu.

MadridLa Moncloa no voldria que fos així, però s'ha hagut d'acabar convertint en portaveu de la Casa del Rei en plena crisi per la regularització d'una minsa part dels fons de Joan Carles I a l'estranger. Felip VI guarda silenci des de fa setmanes sobre el tema mentre cada cop es generen més expectatives al voltant del seu discurs de la nit de Nadal. Un silenci que comença a donar peu a moltes interpretacions. El PSOE defensa un rei modern, contemporani, que fins i tot "parla català" –en paraules del president espanyol dimecres a Telecinco–, però el seu soci de govern, Unides Podem, està aprofitant la polèmica per intensificar la campanya republicana. L'últim episodi és un vídeo ja viral a Twitter titulat Monárquicos (amb imatges de complicitat entre la casa reial i Franco), en què compara la vida de Felip VI amb la de Pablo Escobar a la sèrie Narcos perquè fa servir tant la tipografia de la cèlebre producció de Netflix així com la mateixa cançó inicial i la manera de superposar imatges.

Tot i que la Moncloa s'espolsi les puces dient que ha de ser la Zarzuela qui respongui sobre la qüestió per garantir la independència de la institució –malgrat que tots els discursos del rei passen per la supervisió obligatòria del govern espanyol–, Pedro Sánchez ha hagut de moure peça aquest divendres en defensa de Felip VI. La roda de premsa posterior a una llarga reunió nocturna del Consell Europeu s'ha convertit en un debat sobre el paper de la monarquia parlamentària a Espanya.

El líder socialista ha recalcat que l'actual monarca ja està donant explicacions però per la via dels fets: "Crec que moltes explicacions no es donen per la via de les paraules, sinó dels fets. I Felip VI està traslladant una imatge de transparència i d'exemplaritat, d'actualització de la Corona a la societat del segle XXI". I ha tornat a incidir en el fet que no s'està jutjant una institució, sinó una persona, l'anterior cap d'estat, i ha remarcat que Joan Carles I pot tornar quan vulgui a Espanya perquè "ara mateix no té cap causa oberta per la justícia".

Sánchez ha volgut ser molt clar a l'hora de respondre a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que dijous va deixar caure que "el rei emèrit no és un ciutadà més davant la llei". "El rei emèrit no té ni més ni menys obligacions i drets que altres ciutadans", ha dit de manera contundent, i ha tornat a deixar en mans de la Casa del Rei pronunciar-se sobre si Joan Carles I hauria de tornar a casa per Nadal. Segons alguns mitjans espanyols, és la voluntat del monarca després d'haver pagat poc menys de 680.000 euros a Hisenda en una declaració complementària per evitar un delicte fiscal. El president espanyol ha assegurat que tant la democràcia com la Fiscalia i l'Agència Tributària estan funcionant, perquè investiguen els fets, i això significa, creu, que l'estat de dret funciona a Espanya.

Sobre les diferències de posició amb Unides Podem, ha tirat pilotes enfora i ha garantit que la monarquia parlamentària no està en perill a Espanya perquè el PSOE complirà de "nord a sud i d'est a oest la Constitució". Sánchez repeteix ara, una vegada i una altra, que el seu partit era republicà fins al 1978, però que després del rebuig a la seva esmena a favor de posar fi a la figura del rei al pacte constitucional, es va comprometre a complir de dalt a baix la Constitució. Ara reclama que el PP faci tres quarts del mateix amb la renovació del Consell General del Poder Judicial, bloquejada des de fa dos anys. El president espanyol ha explicat que trucarà al cap de l'oposició, Pablo Casado, per parlar del tema, perquè no el tracten –més enllà del ple del Congrés– des de l'aplicació de l'estat d'alarma a l'octubre.

Més pressió al Congrés per investigar el rei

Malgrat les desavinences, el PSOE i el PP s'han erigit en els principals baluards de la monarquia. Amb Vox ja han vetat fins a quatre comissions d'investigació del rei emèrit al Congrés, avalats pels serveis jurídics de la cambra, que argumenten que és inviolable. Però l'últim escàndol, el de les targetes opaques, esquitxa una època posterior a l'abdicació del 2014. Amb aquest pretext, l'independentisme i els partits republicans han tornat a presentar dues peticions de comissió d'investigació. De bon matí, Podem n'ha registrat una, i l'han seguit ERC, Junts per Catalunya, la CUP, EH Bildu, Compromís i Més País. L'últim grup també ha demanat la compareixença de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al ple del Congrés per explicar les circumstàncies en què s'ha produït la regularització fiscal de Joan Carles de Borbó i les actuacions que durà a terme el ministeri d'Hisenda. Sobre aquest tema, Montero assegura que és del tot confidencial perquè Hisenda no pot donar informació de cap contribuent.

stats