Poder judicial

La Moncloa assumeix el bloqueig del TC tot i que s'incompleixi la llei

Els socialistes responsabilitzen el PP i confien que els jutges faran els seus nomenaments "en els pròxims dies"

2 min
Pilar Llop , ministra de justicia

MadridAquest dimarts acabava el termini que el govern espanyol havia fixat per renovar el Tribunal Constitucional (TC) i el més calent és encara a l’aigüera. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir la setmana passada que no respectaria aquest termini, sinó que es prendria el seu temps per consensuar els dos candidats que els pertoca nomenar per a l’alt tribunal. El govern espanyol ha evitat criticar de manera contundent l’òrgan de govern dels jutges i ha optat per fer-ho subtilment i dedicar tots els dards al PP, a qui responsabilitza "exclusivament" del bloqueig del CGPJ i també del TC. “Si hagués renovat el CGPJ i hagués complert amb la Constitució, no estaríem en aquesta situació”, ha afirmat la ministra de Justícia, Pilar Llop, dirigint-se directament al partit d’Alberto Núñez Feijóo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Llop ha acusat el PP d’haver buscat “la complicitat” de la Comissió Europea –va enviar una carta a la vicepresidenta d’aquest òrgan, Vera Jourová, i al comissari de Justícia, Didier Reynders– en aquest tema "quan és una qüestió de la seva exclusiva responsabilitat". La ministra ha interpretat la resposta de Jourová com un toc d’atenció al PP perquè urgia a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, que fa més de quatre anys que està bloquejat.

Els dards han anat dirigits eminentment al PP i Llop ha considerat que seria “una mica injust” atribuir “tota la responsabilitat” del bloqueig del CGPJ i del TC als vocals de l’òrgan de govern dels jutges. De tota manera, la titular de Justícia sí que ha enviat un missatge als magistrats del CGPJ: confia que faran els nomenaments que els corresponen "en els pròxims dies" perquè "compliran" amb la legislació vigent. Ara bé, complir-la ja no la compliran, perquè el termini per fer els nomenaments del TC ha acabat aquest dimarts. "Van jurar i prometre complir amb la Constitució” com a jutges que són. El govern espanyol, ha reiterat Llop, esperarà a designar els seus candidats fins que el CGPJ no faci públics els seus dos noms. Caldrà veure fins quan està disposat a esperar.

stats