La Moncloa nega que negociï amb la Generalitat el fons pel Tribunal de Comptes: "Al decret hi ha coses difícils d'entendre"

Calvo insisteix que l'estan estudiant i que portaran al TC les parts que creguin que no són legals

2 min
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press.

MadridLa Moncloa no acaba de tenir clar com reaccionar al fons creat per la Generalitat per fer front a les fiances del Tribunal de Comptes per l'acció exterior del Govern. Ja li va passar inicialment amb la causa oberta per l'ens fiscalitzador, que el ministre de Transports i home de confiança de Pedro Sánchez, José Luis Ábalos, va qualificar de "pedra en el camí" del diàleg. Però per l'altra banda el govern espanyol té una triple dreta que no dona treva i s'està veient abocat a gesticular per no qüestionar més el tribunal –tot i que el mateix Pedro Sánchez en va criticar la politització– però oferir una resposta al que podria ser el primer xoc amb el govern de Pere Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta primera de l'executiu espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dijous que no estan negociant amb la Generalitat la forma del fons per evitar un recurs al Tribunal Constitucional, després que així ho expliqués El País. Durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press i agombolada per bona part dels ministres socialistes en un moment què des d'algunes tribunes s'està qüestionant la seva continuïtat a l'executiu, Calvo ha insistit que "el govern [espanyol] no negocia la legalitat" i ha aclarit que sí que s'està "analitzant" el decret i, "en cas que algunes parts siguin inacceptables" pel que fa a la seva constitucionalitat, presentaran un "recurs" davant del Tribunal Constitucional.

Ara bé, ja ha dit que al seu entendre el decret conté coses que els són "difícils d'entendre" i que per això l'executiu espanyol "no passarà per alt res que no pugui ser acceptat legalment". Després d'una primera anàlisi, ha constatat que "una part del text diu que la sentència no és ferma fins que no es recorri a instàncies de fora del país, però la via judicial del país es tanca aquí". Fa referència així al comentari constant per part del govern espanyol que la decisió del Tribunal de Comptes és recurrible a la justícia com a tal: primer al Suprem i després al Tribunal Constitucional. La setmana passada justament el Suprem va desestimar el recurs d'Artur Mas per la multa pel 9-N.

Denúncia de Vox

De moment, però, la Moncloa manté que continuen analitzant el text i no hi ha una resposta clara mentre que tant el PP i Vox com Ciutadans ja han dit que recorreran el fons creat per la Generalitat. Ciutadans ha fet un pas més aquest dijous i ha presentat una pregunta per escrit al govern espanyol al Congrés en què demana explicacions, que aclareixi si recorrerà al TC i si s'ha plantejat intervenir els comptes de la Generalitat altre cop. A més, pregunten de nou què volia dir Ábalos quan va qualificar de "pedra en el camí" les actuacions del Tribunal de Comptes contra la Generalitat.

Vox ha anat més enllà i ja ha confirmat que presentarà un recurs d'inconstitucionalitat, també es querellarà contra els membres de l'executiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i denunciarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, a la Fiscalia.

stats