Poder Judicial
Política 22/07/2021

Sánchez descarta recuperar la llei per desbloquejar el CGPJ sense el PP

La Moncloa i els de Casado ajornen fins al setembre els contactes formals per renovar l'òrgan de govern dels jutges

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant un acte de la gira econòmica per promocionar Espanya als Estats Units.

MadridSi hi ha una qüestió que preocupa cada cop més a la Moncloa és el descontrol que té sobre la cúpula judicial. La polèmica sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el primer estat d'alarma és l'última mostra que el govern de Pedro Sánchez no només té d'adversari una dreta i extrema dreta que va creixent a les enquestes, sinó també magistrats conservadors disposats a deixar en paper mullat moltes de les reformes que pugui impulsar l'executiu de coalició. El president espanyol vol aprofitar la profunda remodelació del govern per posar tota la pressió possible sobre el PP, però el que ja ha deixat clar és que no té cap intenció de recuperar la llei presentada la tardor passada per canviar la majoria d'elecció del CGPJ perquè la dreta no hi sigui necessària. Ho ha dit en una conversa informal amb periodistes recollida per Europa Press en el marc de la gira econòmica que està fent pels Estats Units per captar inversors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'altra, banda, el líder del PP, Pablo Casado, continua enrocat i el diàleg es farà esperar. El nou ministre de Presidència, Félix Bolaños, es va estrenar dimarts des de la sala de premsa de la Moncloa estenent la mà al PP per desbloquejar l'òrgan de govern dels jutges. I el primer gest que ha tingut ha estat trucar aquest dijous a la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, en el marc d'una primera ronda de contactes telefònics amb tots els portaveus parlamentaris. La conversa ha durat només 15 minuts, segons han explicat fonts de les dues parts, i s'han emplaçat a reunir-se presencialment al setembre, és a dir, després de les vacances. El ministeri de Presidència ha assenyalat que la trucada ha sigut "cordial" i "dialogant". Fonts dels populars no han volgut posar-hi els mateixos adjectius i han dit simplement que ja es veuran quan comenci el nou període de sessions al Congrés.

Reunió amb Podem per consensuar posicions

Davant d'aquest escenari, el soci menor de la coalició, Unides Podem, pressiona perquè Sánchez doni un nou impuls a la reforma legislativa perquè l'elecció de l'òrgan de govern dels jutges sigui per majoria absoluta del Congrés i no pas per la majoria qualificada de tres cinquenes parts que hi ha vigent. Malgrat la decisió de Sánchez d'allunyar la reforma, la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder d'Unides Podem dins la coalició, Yolanda Díaz, ha avançat aquest dijous que l'executiu mantindrà una reunió per intentar consensuar una posició davant la "rebel·lió constitucional del PP", que manté "segrestat" l'òrgan de govern dels jutges. Però Sánchez ha tornat a descartar recuperar la reforma.

Sánchez ja ha deixat clar que no té intenció de forçar la renovació i ha tornat a emplaçar els populars a fer una "reflexió", deixar d'"entorpir" i asseure's a tancar finalment un acord que posi fi a la interinitat de l'òrgan. La Moncloa és conscient que la reforma legislativa que té en ment Unides Podem podria tornar a topar amb les crítiques de la Comissió Europea, però alhora se sent legitimitat per Brussel·les, que va situar dimarts en el segon informe sobre l'estat de dret als 27 estats membres que la falta de renovació del CGPJ és un dels "reptes" que "ha d'encarar la justícia espanyola".

Cada dia que passa el cap de l'oposició posa nous arguments sobre la taula per negociar. Ara que l'exlíder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ja no és al govern espanyol, la demanda de Génova és que l'executiu es comprometi per escrit a canviar la manera de renovar l'òrgan de govern dels jutges perquè siguin els mateixos professionals els que escullin, una proposta que el PSOE i Unides Podem descarten perquè hi ha més magistrats de tendència conservadora.

Abans i tot de parlar amb Bolaños, Gamarra ha acusat Sánchez de voler "utilitzar i controlar" la justícia per negociar la renovació del CGPJ. Els populars asseguren que ells no bloquegen res i que només demanen "garanties que es compleixin els estàndards europeus d'independència" i de "no politització de les institucions". El ministre de Presidència, al seu torn, va insistir dimarts que la renovació no era una "conveniència" i que el mètode actual de la majoria qualificada del Congrés (de tres cinquenes parts) era una forma d'elecció "absolutament democràtica, homologable a altres països europeus", respectuosa amb la Constitució i que estava en vigor des de feia més de trenta anys.

stats