Feijóo passa a ser senador per poder debatre amb Sánchez a la cambra alta

El líder dels populars també podrà assistir als debats del Congrés, però no intervenir-hi

ARA
2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Hi haurà cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo aquesta legislatura. El president dels populars, que no tenia acta de diputat, ocuparà la plaça del fins ara senador Juan Serrano i d'aquesta manera podrà debatre amb el president del govern espanyol a la cambra alta un cop al mes, durant la sessió de control a què acudeix el cap de l'executiu. Gaudirà així de la projecció a l'Estat que buscava des que va ser escollit nou líder del PP a principis d'abril, en el vintè congrés de la formació. Serrano presentarà la seva renúncia aquest dilluns i el PP de Galícia proposarà Feijóo com a senador per designació autonòmica, segons han avançat aquest diumenge fonts del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nomenament oficial de Feijóo es farà efectiu quan deixi de ser president de la Xunta aquesta setmana, ja que el debat d'investidura del nou president gallec, Fernando Rueda, començarà dimarts. Per tant, Feijóo serà rellevat per Rueda al capdavant de la Xunta durant aquest debat i al maig ho serà de la presidència dels populars gallecs en el congrés que se celebrarà el dies 21 i 22. En el marc d'aquesta renovació al PP, també està previst que aquest dilluns renunciï com a senadora per designació autonòmica Elena Muñoz, i la persona proposada per substituir-la en l'exercici d'aquestes funcions sigui Miguel Tellado, fins ara secretari general del PP de Galícia i que s'ha traslladat a Madrid, amb Feijóo, per comandar la vicesecretaria d'organització del partit a escala estatal. 

Un cop escollit senador, Feijóo serà designat president del Grup Popular del Congrés i del Senat i podrà assistir als grans debats que se celebrin a les dues cambres, així com utilitzar les seves dependències i sales per atendre els mitjans de comunicació. Tot i això, només podria intervenir al Congrés si el PP presenta una moció de censura contra Pedro Sánchez i és el candidat del PP, com va fer el març de 1987 Antonio Hernández Mancha contra l'aleshores president del govern espanyol, Felipe González, tot i que al capdavall només va servir per reforçar el líder socialista.

Abans d'entrar a la cambra alta, el Parlament gallec haurà de donar el vistiplau a Feijóo, que ha de reunir tota la informació requerida pel Senat, com ara la declaració d'activitats, béns patrimonials i rendes i interessos econòmics. Una vegada validats aquests documents, adquiriria la condició plena de senador acatant la Constitució, cosa que es pot fer davant de notari o en la sessió plenària. Si es fa davant de notari, el dirigent popular es convertiria en senador amb caràcter general abans del ple, encara que, si seguís aquest mètode, també ho podria tornar a repetir durant la sessió plenària.

stats