CANVI DE CICLE
Política 05/02/2015

La fiscalia investiga si la Generalitat va encunyar euros de la "República Catalana", segons 'El Mundo'

El Govern assegura que només es va gastar 2.000 euros en unes proves de la moneda, però el rotatiu afirma que a l'agost van arribar a les 45.000 unitats

Ara
1 min
Exemplar de l'euro català publicat per 'El Mundo'

BarcelonaLa Fiscalia de l'Audiència Nacional va obrir al novembre una investigació contra la Generalitat per un presumpte delicte de falsificació de moneda per l'emissió d'euros falsos de la "República Catalana", segons publica aquest dijous 'El Mundo'. El fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va ordenar obrir diligències després d'un escrit del ministeri d'Economia en què s'alertava de la possibilitat que la Generalitat posés en marxa un programa d'encunyació massiva d'euros falsos de commemoració del Tricentenari. Un escrit, de fet, basat en un reportatge d'un suplement d''El Mundo' on s'informava de la intenció de fabricar 45.000 monedes catalanes. Segons l'autor, en sis de set comerços aquests euros havien passat com a bons, malgrat que hi diu clarament que no són de curs legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat per l'Audiència Nacional, la Generalitat va al·legar que només va encarregar unes proves que van costar uns 2.000 euros pagats al Gremi de Filatèlia i Numismàtica, però no va fer nous encàrrecs. 'El Mundo', en canvi, afirma que van arribar a 45.000 monedes de vuit valors diferents a finals d'agost. En tot cas, quan la Generalitat va donar suport al projecte d'euros catalans, un professional del gremi va anunciar que aquest s'encarregaria del total del cost de la producció.

La investigació de la Fiscalia està pendent d'un informe de la Brigada d'Informació del Banc d'Espanya. Si finalment hi va haver una difusió massiva d'euros i aquests efectivament produeixen confusió, el rotatiu apunta que el delicte podria comportar entre vuit i dotze anys de presó.

stats