Política 04/04/2013

Montblanc demana al príncep Felip que no utilitzi el títol de duc de la ciutat

L'Ajuntament aprova per majoria una moció de rebuig a la monarquia espanyola presentada a instància de la CUP

Acn
2 min

MontblancMontblanc rebutja "el sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic" és la realitat republicana, i l'Ajuntament demana a Felip de Borbó que no mantingui el títol de duc del municipi. Així s'ha aprovat aquest dimecres al vespre en una moció presentada al ple municipal per a la retirada dels honors de la casa reial espanyola. El text, presentat per l'Entesa de Montblanc a instància de la CUP −sense representació al consistori−, s'ha aprovat amb els vots favorables de sis dels set regidors del partit de govern −Agrupament Catalanista, formació adscrita a ERC− i el suport dels dos regidors d'Entesa. S'han abstingut una regidora del govern municipal, els dos representants de CiU i els únics regidors de FIC i PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció subratlla que la pervivència de la monarquia espanyola és, malgrat la seva constitucionalitat, "una imposició antidemocràtica" perquè "el cap d'estat és un militar, ja que correspon al rei el comandament suprem de les forces armades", i la persona del rei és "inviolable i no està subjecta a responsabilitats", el seu càrrec és vitalici i "situa la família reial per sobre de la ciutadania preservant privilegis indignes, sobretot en temps de crisi econòmica".

El text finalment aprovat ha estat el resultant del consens entre els diferents grups municipals, d'acord amb la CUP. Així, en lloc de "declarar el poble de Montblanc moralment exclòs del domini de la monarquia espanyola", tal com estava pensat en un inici, el text recull la voluntat de "manifestar el rebuig al sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana". A més, s'ha suprimit el punt de la moció que pretenia declarar persona 'non grata' "qualsevol membre de la família Borbó".

La missiva aprovada també proposa "expressar la voluntat de l'Ajuntament de Montblanc que Felip de Borbó no utilitzi el títol de duc de Montblanc". Felip de Borbó, a més del títol de príncep d'Astúries i duc de Montblanc, ostenta els títols de príncep de Girona, comte de Cervera, senyor de Balaguer i príncep de Viana. Montblanc s'ha convertit, doncs, en el primer d'aquests municipis que es posiciona en contra de l'ús d'un dels títols nobiliaris de l'hereu de la Corona espanyola, una postura que farà arribar a la institució.

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha donat suport a la moció, tot i que l'ha titllada "d'innecessària", perquè no consta que el consistori hagi atorgat mai aquest títol. "Felip V va derogar tots els títols que venien de la Corona d'Aragó, van ser usats instrumentalment per Joan de Borbó per atreure les simpaties de Catalunya, però aquí no hi ha altre duc de Montblanc que Martí l'Humà", ha etzibat.

stats