Política 11/02/2015

Alarma dels tècnics d'Hisenda per l'ús polític que fa Montoro de les dades fiscals

Arran del cas Monedero o dels Pujol, el sindicat Gestha alerta que el ministre no hauria de disposar d'aquestes dades i encara menys utilitzar-se les per desprestigiar adversaris polítics

M.colomer
2 min
Montoro no ha aclarit encara com fer que RTVE resolgui el dèficit estructural que té, superior als 100 milions d’euros.

Barcelona"El ministre Montoro està utilitzant i portant a l'arena política dades fiscals que ni tan sols hauria de conèixer". Així s'ha manifestat aquest dimecres en declaracions a l'ARA el secretari general del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda, Gestha, José Maria Mollinedo. Es referia així a la filtració constant de dades fiscals de contribuents que tenen un sol element en comú –al marge d'eventuals delictes fiscals–, que definia el mateix Mollinedo: "Tots s'han mostrat crítics amb el govern". Parla de casos com el del número tres de Podemos, Juan Carlos Monedero, però també de les filtracions que hi ha hagut al voltant de la família Pujol i que ha "airejat" el mateix ministre en intervencions al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el ministre no ha de conèixer aquesta informació? Segons ha explicat Mollinedo, no. Perquè l'Agència Tributària és un organisme autònom del ministeri. Però és que, a més, la difusió de dades i informació fiscal –al marge de l'ús polític, incloses amenaces, que se'n faci– està expressament prohibida per la legislació espanyola. Tot plegat ha generat malestar entre els tècnics i els inspectors d'Hisenda, tal com ha avançat 'El País' i ha confirmat l'ARA. "La màxima autoritat del ministeri d'Hisenda hauria de ser exemplar" també pel que fa a la màxima discreció amb la informació fiscal, opina Mollinedo, que afegeix que l'alta direcció de l'Agència Tributària espanyola hauria de respondre qui està subministrant aquesta informació al ministre.

La "patrimonialització" de la informació fiscal

En conversa amb l'ARA, el secretari general del sindicat Gestha ha alertat que la "patrimonialització de la informació fiscal" està fent perdre la batalla contra l'evasió fiscal. A què es refereix? Al fet que les agències tributàries estatal i autonòmiques no comparteixin la informació. "L'intercanvi d'informació hauria de ser automàtica per eradicar l'evasió", conclou José Maria Mollinedo.

stats