Política 30/09/2018

Mor l'històric dirigent de CDC Macià Alavedra

Alavedra va ser una figura clau dels governs de Jordi Pujol

Ara
2 min
Alavedra confessa que va cobrar comissions il·legals del 4%

BarcelonaL'històric dirigent de Convergència Democràtica Macià Alavedra ha mort avui als 84 anys. Macià Alavedra va ser una peça clau dels governs de Jordi Pujol i un estret col·laborador de l'expresident de la Generalitat. Després de ser diputat a Madrid i al Parlament, el 1982 va ser nomenat conseller de Governació, el 1987 va passar a Indústria i Energia i dos anys més tard va ser conseller d'Economia i Finances, un càrrec que va ostentar fins al 1997, any que va ser rellevat per Artur Mas. Al llarg d'una dècada va formar part dels executius de Pujol i va ser l'arquitecte de la política econòmica de la Generalitat en un moment en què es van negociar amb Madrid dos sistemes de finançament autonòmic i es van assumir competències importants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alavedra havia nascut l'any 1934 a Barcelona, fill del poeta Joan Alavedra i Segurañas, i va passar part de la infantesa a França, on s'havia exiliat la família. El 1952 entra a militar al Front Nacional de Catalunya, i només dos mesos abans de la mort de Franco funda, juntament amb Ramon Trias Fargas, entre d'altres, Esquerra Democràtica de Catalunya, un partit d'ideologia liberal que aviat s'integra a la Convergència Democràtica de Catalunya de Jordi Pujol. El 1978 forma part de la comissió que redactarà l'Estatut de Sau, que marcarà la recuperació de l'autogovern català. Alavedra també va ser un dels negociadors del Pacte del Majestic a partir del qual CiU va donar suport a la investidura de José María Aznar l'any 1996.

Els últims anys de la seva vida van estar marcats per la detenció arran del cas Pretòria, en què se'l va poder veure emmanillat arribant a l'Audiència Nacional, els cinc mesos que va passar en presó preventiva i el judici posterior, al qual ja va arribar amb la salut delicada i amb ajuda d'un bastó. Allà va arribar a un pacte amb la fiscalia perquè a canvi de confessar que havia cobrat comissions per influir en operacions urbanístiques, gràcies als seus contactes, se li rebaixava la pena de presó i podia quedar lliure amb el pagament d'una multa. En el mateix cas va ser condemnat el també excol·laborador de Jordi Pujol Lluís Prenafeta i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bertomeu Muñoz.

Va estar casat amb la pintora Dolores Malfeito, que va morir l'any 2014.

stats