44 anys de la Constitució
Política 05/12/2022

Els Mossos no planten l'aniversari de la Constitució

La delegada del govern espanyol a Catalunya insta a la renovació del CGPJ i defensa la desjudicialització

3 min
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay

BarcelonaNi rastre del Govern en la celebració dels 44è aniversari de la Constitució, a càrrec de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, encara que l'absència (i la de tots els partits independentistes i els comuns) no ha sorprès els organitzadors perquè és habitual. Una mica més estrany ha estat el cas de Vox, que primer va confirmar que hi anirien dos diputats i després el primer s'ha excusat i el segon directament no s'hi ha presentat. Si es té en compte que només hi havia el PSC, Cs i el PP, no hi ha hagut quòrum, encara que Gay ha reivindicat la Carta Magna com un instrument de "consens" i al servei de la "convivència". De fet, el seu discurs ha aixecat celles també entre alguns dels que sí que hi han assistit, com ha presenciat l'ARA mentre bevien el cava protocol·lari. Gay ha defensat el govern espanyol, ha reivindicat -d'una manera implícita, però clara- la desjudicialització del Procés i ha denunciat l'amenaça d'un "segrest" del poder judicial per part d'alguns -llegeixi's el PP, que s'ha negat a renovar-lo descontent per l'eliminació del delicte de sedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest migdia els populars hi eren representats per la diputada al Congrés María de los Llanos de Luna. Al seu costat, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Jesús María Barrientos contradeia el seu esperit conservador lluint una corbata vermella en primera fila. No és cap secret el seu descontentament amb la política del PSOE de desjudicialització, encara que el discurs que va fer en l'obertura de l'any judicial coincideix amb les crides de Gay a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Les majories parlamentàries que van proposar als membres del CGPJ fa cinc anys no són les mateixes que hi ha ara", ha recalcat Gay: "L'òrgan rector del poder judicial ha de ser reflex de l'actual societat espanyola".

Tot i reivindicar el consens a què van arribar els pares de la Constitució, Gay també ha trepitjat alguns ulls de poll citant un dels grans buits de la Transició: la reparació de les víctimes de la dictadura. La delegada del govern espanyol ha defensat la llei de memòria democràtica impulsada pel PSOE i Unides Podem: "Ens fa millors com a país". Tot i que Gay ha cridat a "no fer servir la Constitució com a instrument per atacar el rival polític", perquè "quan s'usa de manera partidista se'n corromp el sentit", també ha citat Jordi Solé Tura, que poc abans que s'aprovés la norma admetia que contenia "ambigüitats". I l'ambigüitat obliga a la interpretació, que canvia molt segons qui la llegeixi. Justament per això, algunes fonts de Cs feien una lectura inversa de les paraules de Gay i han considerat que la seva intervenció, implícita en algunes coses, però explícita parlant de les bondats del "govern de Pedro Sánchez", ha estat precisament partidista.

Les condecoracions i medalles en els uniformes militars i dels comandaments policials -entre ells el comissari dels Mossos Eduard Sallent- eren gairebé més nombroses que les corbates, però casualment el líder socialista, Salvador Illa, immers en les negociacions amb el Govern pels pressupostos, també en portava una de vermella. A pocs metres de Barrientos, l'escortaven la senadora Eva Granados i l'exlíder del PSC Pere Navarro. Durant tot l'acte, Illa ha estat un líder somrient. Aquest dimarts, segons fonts del partit, celebraran el Dia de la Constitució, faran festa i no es reuniran per parlar de números. Les trobades s'han fet aquest dilluns per parlar d'energia i infraestructures. La portaveu socialista, Alícia Romero, ja ha advertit a l'ACN que el PSC veu "molt difícil" tancar un acord aquesta setmana, com desitja el Govern.

stats