Tribunals
Política 21/09/2022

"Ningú pot col·locar-se per sobre de la llei": el president del TSJC es regira contra la desjudicialització

Barrientos s'alinea amb Lesmes i també exigeix als partits el desbloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial

3 min
El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Jesús M. Barrientos i el Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres

BarcelonaLes negociacions entre el govern espanyol i l’executiu de la Generalitat per a la desjudicialització del Procés couen a la judicatura. Tant és així que l’obertura de l’any judicial aquest setembre ha estat marcat per pronunciaments dels més alts estaments judicials recelosos amb el rumb d’aquestes converses. Primer va ser el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, qui va carregar obertament contra la desjudicialització i va assegurar que desconfia de la via del diàleg amb l’independentisme; i aquest dimecres ha sigut el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, qui des de Barcelona ha fet un pronunciament similar quan ha advertit que "ningú pot col·locar-se per sobre de la llei".

El magistrat, de perfil conservador i obertament contrari al Procés, ha inaugurat l’any judicial en un acte amb la cúpula de la magistratura i dels cossos policials presents, i ho ha fet defensant la "primacia de la llei i la separació de poders". Barrientos ha advertit que les sentències "s’han d’acatar" i ha recordat que "cap dels altres poders pot interferir" en el sistema judicial. "La llei ens obliga a tots per igual [...], inclòs el mateix Estat", ha dit. 

Barrientos va arribar a la presidència del TSJC el 2016. Va ser ponent de la sentència que el 2017 va inhabilitar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, i el 2019 va signar la condemna a l’expresident Quim Torra per la pancarta al Palau de la Generalitat. Recentment ha estat apartat del judici contra l’antiga mesa del Parlament perquè els seus companys del tribunal van admetre que la seva "aparença d’imparcialitat" havia quedat en dubte després d’aixecar-se i marxar d’un acte el gener del 2018 un cop va sentir al llavors president del Parlament, Roger Torrent, denunciar l’existència de presos polítics.

A l’acte d’obertura de l’any judicial no hi ha assistit la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que aquest matí tenia programada una roda de premsa sobre ocupacions il·legals. Com a representant de la Generalitat hi havia Eusebi Campdepadrós, secretari per l’administració de Justícia de la Generalitat, el càrrec que formalment exerceix com a enllaç amb els jutges. Tot i això, Barrientos ha agraït "la implicació i l’esforç dotacional" del departament de Justícia.

El magistrat també ha aprofitat la seva intervenció per reforçar l’ultimàtum de Lesmes a Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo perquè desbloquegin la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Ha denunciat la "injustificable demora en la renovació del CGPJ" i ha advertit que les cambres espanyoles estan "desatenent la seva obligació" de "mantenir el Poder Judicial al marge de la lluita de partits". Barrientos ha advertit del "deteriorament de la imatge del Poder Judicial" a conseqüència d’aquesta inacció. 

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Jesús M. Barrientos.

Aparença de neutralitat

En l’acte d’obertura de l’any judicial a Barcelona, en què també ha participat el Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, el president del TSJC ha advertit que "la percepció ciutadana sobre la politització" de la justícia ha augmentat: "L’imaginari col·lectiu no diferencia la percepció de politització del CGPJ de la dels tribunals ordinaris, amb un mal evident per a l’aparença de neutralitat d’aquests". Ha citat en aquest sentit diversos estudis que apunten que un percentatge significatiu de ciutadans consideren que la justícia no és independent i creuen que els tribunals reben pressions de manera constant, cosa que, ha assegurat, en realitat no passa sovint en la justícia ordinària. "La indissimulada politització dels nomenaments dels vocals del CGPJ no afecta en absolut els més de cinc mil jutges i magistrats –846 a Catalunya– en la seva feina", ha dit el magistrat, que considera "injust" que es projectin sobre ells "els mateixos mals que poden afectar el seu òrgan de govern". En el mateix sentit, Barrientos –que ha fet una part de la seva intervenció en català– ha posat sobre la taula l’augment de la "congestió" del sistema en l'últim any i ha instat a cobrir totes les vacants a Catalunya. No fer-ho, ha asseverat, "compromet seriosament la qualitat del servei".

stats