Política 27/09/2017

El TSJC ordena a Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil que tanquin els locals públics per impedir l'1-O

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, just havia reclamat un "manament judicial" a la fiscalia

Enric Borràs / Pau Esparch
3 min
El cotxe del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, entrant a la Fiscalia Superior

BarcelonaA la reunió d'aquest migdia a la Fiscalia Superior de Catalunya, en què han participat el coordinador policial de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos; el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i els caps de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, Trapero ha reclamat una ordre judicial per complir la instrucció de la fiscalia de precintar els col·legis electorals. El manament, però, no s'ha fet esperar gaire: la magistrada Mercedes Armas, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha ordenat aquest dimecres als Mossos, la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil que tanquin fins a l'1 d'octubre els locals o edificis públics –o els espais on es pugui prestar qualsevol tipus de servei públic– per impedir la celebració del referèndum. També ha exigit a la fiscalia que deixi de fer més investigacions, actuacions i instruccions vinculades amb l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Armas, que porta la causa contra el Govern per la convocatòria del referèndum, ha precisat en una interlocutòria que els cossos policials han d'evitar fins a aquest diumenge que s'utilitzin locals públics per a la preparació de la celebració de la votació. En concret, la jutgessa ha demanat als Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que impedeixin fins a l'1 d'octubre l'obertura dels col·legis i que tanquin els que s'arribin a obrir. En els casos dels edificis públics on hi hagi serveis en funcionament, Armas ha ordenat que només es tanquin les dependències en les quals es vulguin fer els actes de preparació o celebració del referèndum.

També ha reclamat que es requisi tot el material relacionat amb l'1-O –inclosos els ordinadors– que es pretengui introduir o es trobi a l'interior dels locals o els edificis que han de ser espais de votació. La magistrada ha demanat impedir l'obertura d'establiments públics que es facin servir com a infraestructura logística i de càlcul per processar, rebre, recomptar o gestionar els vots del referèndum. Finalment, Armas ha exigit als tres cossos policials que actuïn conjuntament i es donin suport per ser més efectius i complir el seu manament.

Per la seva part, el major ha lliurat un escrit aquest migdia a la Fiscalia Superior en el qual reclama un "previ manament judicial" per precintar els col·legis electorals de l'1 d'octubre, perquè alguns són de propietat privada, i també hi ha centres mèdics, escolars o residències de gent gran, entre altres. L'escrit, dirigit al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, afirma que les ordres de la fiscalia de tancar hospitals, centres mèdics i casals de gent gran "podrien tenir afectació sobre la prestació de serveis públics essencials i fins i tot podrien comportar una afectació a drets fonamentals de ciutadans".

Després de la reunió, els Mossos han explicat per Twitter què els ha traslladat el major. Segons els tuits, Trapero ha assegurat que la instrucció de precintar els col·legis electorals "pot comportar conseqüències no desitjades" que "fan referència a la seguretat ciutadana i al més que previsible risc d'alteracions de l'ordre públic que se'n puguin derivar". El major, segons les piulades, ha dit que l'aplicació de les mesures acordades per la fiscalia "s'han d'ajustar als principis bàsics que regeixen qualsevol actuació policial", o sigui, els "d'oportunitat, proporcionalitat i congruència". Ha recordat, també, sempre segons els tuits, que el compliment de les instruccions "no exclou la responsabilitat professional de preveure que el fet d'aplicar-les pot comportar conseqüències no desitjades".

Reunió d'una hora

La trobada d'aquest dimecres al migdia a la Fiscalia Superior de Catalunya, convocada a les 12.00 h, ha durat una hora, i els representants dels cossos policials han entrat a les dependències en cotxe. El major dels Mossos ha sigut l'últim d'arribar i el primer de marxar, poc després de les 13.00 h. Els altres assistents han abandonat la Fiscalia Superior cap a les 13.30 h.

Dilluns, quan es va celebrar la primera reunió de coordinació amb Pérez de los Cobos a la Delegació del govern espanyol, Trapero –a diferència d'avui– no va anar a la trobada, i hi va enviar el número dos del cos, el comissari superior i coordinador territorial, Ferran López.

Resposta del major dels Mossos a la instrucció de Fiscalia
Ordre del TSJC per impedir la celebració del referèndum als locals públics
stats