Política
Política 13/07/2011

Nadal: "La insubmissió fiscal té un atractiu, però és irreal"

El president del grup parlamentari del PSC descarta l'abstenció als pressupostos, però veu "molt probable" l'acord per la llei òmnibus i la llei electoral

Redacció
2 min
Joaquim Nadal, al Parlament / ACN

BarcelonaEl president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, considera que seria "demagògic" i "popular" posicionar-se "al costat de les propostes d'Òmnium Cultural en relació amb l'objecció fiscal. En la seva opinió, aquesta "insubmissió fiscal té un atractiu", ja que permetria "expressar conjuntament la indignació que molts sentim" per la situació econòmica de Catalunya, però "és tan irreal que més ens valdria buscar un camí entremig" que permetés trobar-hi una sortida. L'objecció fiscal, diu Nadal, és "un camí que els governs no poden emprendre". En aquest sentit, el líder socialista assegura que "l'actual model de finançament ja és un pacte fiscal", tot i que lamenta que "no s'ha valorat adequadament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Joaquim Nadal ha avançat que és "molt probable" que el PSC arribi a "un acord amb CiU per no presentar esmenes a la totalitat" contra les tres lleis resultants de la divisió de la llei òmnibus, per bé que això no anul·laria la possibilitat de presentar esmenes a l'articulat. El dirigent socialista ha explicat, en declaracions a Els matins de TV3, que PSC, CiU i el govern s'han reunit en tres ocasions, i que ara es troben en una última negociació en què intenten posar-se d'acord en "qüestions bàsiques" com la salut. En cas que s'aconsegueixi una entesa en aquests termes, el PSC no esmenarà la totalitat de la llei.

Nadal també considera "molt probable" que els dos principals partits del parlament acordin una llei electoral, en base a la feina "que estan fent dos experts, un per cada partit", tot i que ja ha deixat clar que després caldria estendre aquest "acord bàsic" a les altres forces polítiques, ja que "si els partits minoritaris no s'hi senten representats, serà una mala llei electoral". Nadal ha recordat que "en 30 anys" no ha estat possible fer una llei electoral catalana, "per vergonya de tots".

D'aquesta manera, el president del grup del PSC ha volgut demostrar que el seu partit té "voluntat de diàleg" amb el govern, i que "és possible fer compatible una oposició exigent, radical i contundent i alhora ser alternativa i fer una oposició constructiva". En canvi, ha deixat clar que no hi ha "cap possibilitat" que el PSC s'abstingui als pressupostos, i que votaran "en contra de tot".

Per últim, Nadal s'ha referit a la relació entre el PSC i el PSOE, i ha admès que un dels problemes que té el seu partit és "la manca de visibilitat de l'acció dels socialistes catalans a Madrid". Sobre la possiblitat que el PSC pugui tenir un grup propi al Congrés, s'ha posicionat a favor de "tenir un sol grup però tenir pactada la diferència de vot quan convingui".

stats