POLÍTICA
Política04/08/2013

Navarro diu que hi ha una clàusula oculta en el pacte CiU-ERC que avala uns comptes amb l'1,5% de dèficit

Deplora el que considera "falta de valentia i coratge" d'ERC, perquè mentre CiU "ha complert tots els compromisos per avançar cap a la independència, a ERC li tremolen els cames quan es tracta d'aprovar els pressupostos"

Europa Press

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha assegurat aquest diumenge que hi ha una clàusula oculta en el pacte de governabilitat entre CiU i ERC que avala aprovar el pressupost per al 2013 amb un 1,5% del dèficit. "Tenim informació que en el pacte entre CiU i ERC, a la part no pública, hi ha un acord en el qual es diu que aprovaran uns comptes amb l'1,5%" de dèficit, ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si realment existís aquesta clàusula, contrastaria amb la posició oficial de CiU i ERC, que consideren que l'1,5% impossibilita presentar uns comptes aquest 2013 i advoquen per una pròrroga per prioritzar directament el del 2014. El líder socialista s'aferra al fet que, mesos enrere, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, es conformava amb un objectiu de l'1,5%, mentre que a la reunió del Consell de Política i Fiscal i Financera (CPFF) d'aquesta setmana s'ha oposat a l'1,58% concedit a la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

El cas, però, és que Mas-Colell es conformava amb l'1,5% perquè era l'equivalent a un terç del 4,5% de dèficit fixat llavors per a l'Estat. La Generalitat considera que tenint en compte que les comunicats autònomes assumeixen una tercera part de la despesa de l'Estat, han de tenir accés també a un terç del dèficit estatal. Brussel·les va ampliar el sostre de dèficit d'Espanya fins al 6,5%, i la Generalitat va mantenir el criteri de reclamar-ne un terç, equivalent al 2,1%.

Segons Navarro, CiU compleix, i ERC, no

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha un pacte no publicat", insisteix Navarro, que segueix mantenint que el Govern hauria de presentar als pressupostos aquest 2013 i renunciar a prorrogar als del 2012 la resta d'any. El líder dels socialistes catalans lamenta que fins ara CiU i ERC "han robat als partits de l'oposició un debat de pressupostos", és a dir, el dret a valorar i esmenar uns comptes, cosa que, en opinió seva, va en contra de la transparència.

Per Navarro, la situació actual demostra "falta de valentia i coratge" per part d'ERC, perquè segons el seu criteri, mentre CiU compleix amb la part més sobiranista del pacte, el partit d'Oriol Junqueras es nega a avalar els comptes. "CiU ha complert tots els compromisos per avançar cap a la independència, però a ERC li tremolen els cames quan es tracta d'aprovar els pressupostos. La situació és gravíssima", ha lamentat.