Política 04/06/2021

Neix Un Sol Poble, el col·lectiu que pretén potenciar el discurs sobiranista dels comuns

Volen visibilitzar l'aposta per l'autodeterminació i descarten convertir-se en un corrent intern

3 min
Jaume Moya, durant l'acte d'aquest divendres a Lleida

BarcelonaReivindicar el perfil sobiranista dels comuns i que la qüestió nacional sigui també un dels eixos centrals del discurs de Catalunya en Comú. Amb aquest objectiu, i també el d'obrir un espai de debat que serveixi per enfortir el posicionament nacional del partit, neix Un Sol Poble, el col·lectiu inscrit dins l'espai de Catalunya en Comú que s'ha presentat aquest divendres a Lleida. "Volem ser un punt de trobada dins de Catalunya en Comú de les persones compromeses amb la sobirania de Catalunya", apunta a l'ARA Jaume Moya, que va ser candidat dels comuns a la demarcació de Lleida el 14-F i és una de les persones que han impulsat el projecte. El nom vol ser un homenatge a l'exlíder del PSUC Josep Benet i la seva defensa indestriable dels drets nacionals i socials de Catalunya. No volen convertir-se en un corrent intern —equiparable al dels comuns federalistes—, perquè no tenen intenció de presentar cap candidatura per ocupar llocs als òrgans de direcció, sinó treballar perquè el debat i el discurs sobiranista del partit siguin més visibles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Jaume Bosch, exdirigent d'ICV i un altre dels impulsors del projecte, defensa que se senten plenament "còmodes" amb l'actual ideari de Catalunya en Comú, però admet que a vegades el posicionament dels comuns respecte al conflicte polític català "no s'ha explicat prou". Amb tot, assegura que se senten plenament identificats amb el discurs que fan públicament els principals dirigents del partit. "Hem de contribuir a explicar-lo sense por", defensa. En aquest sentit, Moya recorda que els comuns defensen en el seu ideari el dret a l'autodeterminació, per exemple, però lamenta que a vegades des de fora s'hagi posat en dubte aquest compromís. "Se'ns ha pretès negar que som una força sobiranista, quan nosaltres defensem el dret a l'autodeterminació. Hi érem, hi som i hi continuarem sent", defensa. Per això, defensa la necessitat d'obrir un espai com Un Sol Poble per "posar llum" a l'ideari dels comuns i que sigui més visible públicament. "Parlar-ne i debatre-ho amb la mateixa intensitat que la qüestió social", afegeix.

Ja han començat a posar fil a l'agulla i aquest divendres s'han presentat oficialment a Lleida, en un acte en què han participat el mateix Jaume Moya; el diputat al Parlament Marc Parés; la regidora de la Paeria Elena Ferre, i l'exmembre d'ICV Laura Massana. Precisament Massana, al costat de Jaume Bosch i altres membres de l'extinta ICV, són els que ja van idear aquest espai l'octubre de l'any passat. Provenen de Compromís per la Independència, el corrent independentista que es va crear en el si del partit ecologista. Ara, però, tots ells formen part del projecte dels comuns i volen que Un Sol Poble serveixi per aglutinar totes les persones, des de sensibilitats federalistes fins a independentistes, que defensin la sobirania de Catalunya.

"Tots els comuns som sobiranistes, volem posar llum a l'ideari, poder parlar-ne obertament", afirma Moya. Amb tot, sí que és cert que des del corrent intern dels comuns federalistes s'ha posat en qüestió que un referèndum per Catalunya sigui la solució al conflicte perquè no té "majoria social". A més, sempre ha planat sobre el partit la intenció d'aquest corrent d'intentar modificar l'ideari de Catalunya en Comú quan es convoqui una assemblea nacional. L'actual document que defineix Catalunya en Comú ideològicament és, precisament, el que pretén blindar Un Sol Poble.

L'aval de la direcció

La direcció del partit té constància de la creació d'aquest espai i, de fet, en les últimes setmanes s'han reunit amb els impulsors de la iniciativa per coordinar-se. En l'acte d'aquest divendres hi ha assistit la responsable d'organització de Catalunya en Comú, Agnès Petit. Hi era també la diputada Jéssica González. "És més una reacció de cara enfora, que de cara endins", apunten fonts de la cúpula lila, que asseguren que estan en plena sintonia amb els impulsors de l'espai i subratllen que l'objectiu és combatre crítiques externes relacionades amb l'equidistància de la qual s'ha acusat moltes vegades els comuns. "Volem fer aportacions per enfortir el discurs nacional dels comuns", reitera Bosch, que explica que tenen previst celebrar xerrades i debats al territori sobre qüestions d'actualitat com la taula de diàleg amb l'Estat, o també la llengua i la cultura catalanes.

Tant el grup promotor com la mateixa direcció, de fet, consideren que ara és un bon moment per obrir aquest espai de debat, justament quan el govern espanyol està a punt de concedir els indults als presos polítics, i que en els pròxims mesos s'hauria d'obrir la taula de diàleg amb l'Estat. En els pròxims dies, per exemple, el grup té previst celebrar un debat sobre com abordar la taula de diàleg en què està previst que participi, entre d'altres, el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens.

stats