Política 02/09/2019

Neix Tsunami Democràtic per impulsar una campanya de desobediència civil com a resposta a la sentència de l'1-O

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras expressen el suport a la iniciativa

Núria Orriols
4 min
Els líders independentistes el primer dia del judici oral al Procés al Tribunal Suprem.

BarcelonaA poques setmanes que es faci pública la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1 d'Octubre, la qual cosa es preveu per a la primera quinzena d'octubre, neix una plataforma anomenada Tsunami Democràtic per impulsar una campanya de mobilització basada en la "lluita no-violenta" i la "desobediència civil" per reaccionar-hi –segons un manifest fet públic aquest dilluns al matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'un moviment que, segons fonts coneixedores, no tindrà portaveus oficials i es mourà només per xarxes socials i que pretén organitzar la "resposta ciutadana" al veredicte judicial pel referèndum d'ara fa dos anys. "Ens servim de la lluita no-violenta i de la desobediència civil com a estratègies transformadores. Cap violència, però tota la fermesa", explica el manifest. Aquest dilluns han posat en marxa un compte de Twitter i un canal de Telegram, a més d'una pàgina web.

En què es traduirà, això? En el manifest no es concreta cap acció, només es marca que "l'autocrítica, la ironia, la creativitat i la diversitat" seran les "eines" de Tsunami. Tanmateix, sí que es preveu una escalada d'actes que començaran a partir de la Diada, continuaran per l'aniversari de l'1 d'Octubre -el 29 de setembre- i culminaran amb la sentència. Una de les coses que es plantegen és "tornar a les escoles" per recordar l'episodi d'ara fa dos anys, en què els votants van ocupar els centres educatius per poder votar. En aquest sentit, volen "avançar-se" a la sentència per començar una mobilització que perduri en el temps.

"No defugim la incomoditat que pot resultar de l'exercici dels drets fonamentals i la transformació social. L'assumim i la confrontem. Conservem una convicció: Hi érem, hi som i hi serem. No som una nova organització: som una campanya constant, contínua i inesgotable", assegura el manifest.

La plataforma, teòricament, no està relacionada orgànicament amb les dues principals entitats sobiranistes, ANC i Òmnium, i tampoc amb els partits independentistes, malgrat que aquestes organitzacions "n'estan al corrent" –segons diverses fonts consultades– i hi donen suport. De fet, n'han fet difusió diversos dirigents independentistes només fer-se públic.

És el cas dels principals líders d'Esquerra Republicana, que a través del seu compte de Twitter s'han fet ressò de la iniciativa i han apel·lat a sumar-s'hi. Des de Ginebra, la secretària general del partit, Marta Rovira, ha assegurat que "tal com vam sortir a defensar les urnes i el dret a vot, sortirem a defensar la democràcia i exercir els drets tantes vegades com faci falta".

Una premissa que ha compartit el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que també a través del seu compte de Twitter ha piulat "la democràcia prevaldrà per sobre de tot i ens conjurem per defensar-la!"

Així, en la mateixa línia que els seus companys de files, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha subratllat que "votar, fer un referèndum, no és cap delicte", com tampoc, ha assegurat, no "ho és la independència". I ha destacat: "Sortirem sempre i arreu a defensar-ho".

Des de l'òrbita de Junts per Catalunya, els dirigents del partit també s'han sumat a la crida a la participació. Així ho ha fet l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que des de Waterloo ha instat a "recuperar la iniciativa en tots els àmbits" i ha reflexionat que Tsunami Democràtic "és una bona manera, intel·ligent", per fer-ho. "El compromís amb la no-violència ens fa més forts, que ningú en tingui cap dubte. I sí, ara comença el temps de la represa", ha valorat l'expresident.

En sintonia amb el seu predecessor al càrrec, el president de la Generalitat Quim Torra, ha dit que "els drets, si no s'exerceixen, perden sentit". Tan sols unes setmanes després d'haver apostat per la "confrontació democràtica" com a resposta a la sentència de l'1-O i en l'embat amb l'Estat, Torra s'ha adherit a la iniciativa de 'Tsunami Democràtic' i ha apuntat que "la defensa de la democràcia i dels nostres drets civils, polítics i socials, inclòs el dret d'autodeterminació, s'ha de fer cada dia". "Hi estem compromesos", ha corroborat.

"Molta gent creu que l'independentisme té el dilema de com respondre a la sentència, i no és cert", ha apuntat a través del seu perfil a la xarxa social el vicepresident del Parlament, Josep Costa, que ha considerat que qui té "el dilema és l'Estat, que ha de decidir quina sentència dicta". "Nosaltres només tenim l'opció de reaprendre i reprendre el camí", ha manifestat, i ha conclòs: "Jo ja m'hi he sumat. I vosaltres?"

Per la seva banda, el president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, ha expressat que "votar mai no ha de ser un delicte" i ha demanat respondre "tots junts a una possible sentència injusta".

També han donat suport a la iniciativa des de sectors de la CUP i els sindicats d'estudiants. L'exdiputada al Parlament Mireia Boya ha afirmat que "cal organitzar la resposta a la sentència des de la desobediència civil massiva i continuada", i ha animat a "provocar junts un tsunami democràtic".

També hi ha donat suport l'exdiputat dels anticapitalistes, David Fernàndez:

En aquesta línia, des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han piulat: "Les estudiants també ens avancem a la sentència!", i han destacat que se sumen a la iniciativa per "canviar l'estat actual de les coses".

L'anunci arriba just l'endemà de la cimera independentista organitzada a Suïssa, en què s'ha abordat la reacció política a la sentència. Si bé aquesta plataforma estaria preparant una resposta de caire social i de protesta a la sentència de l'1-O, els partits i entitats estan intentant acordar una resposta política i de caire institucional encara pendent. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, entrevistat a Catalunya Ràdio, ha afirmat que quan hi hagi un consens es farà públic, admetent que ara per ara no estan en aquest punt. "Estem en la fase de posar-nos d'acord", ha afirmat després de participar en la cimera de Ginebra. En relació a Tsunami Democràtic, ha dit que es tracta d'una "iniciativa ciutadana".

Des de les entitats sobiranistes també s'ha pronunciat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, que ha explicat que amb la plataforma "s'obre nou cicicle" per recuperar la iniciativa "sempre des de la noviolència".

stats