Política 08/02/2016

Munté garanteix "compromís absolut" del Govern amb el full de ruta independentista

Assegura la "seguretat jurídica" en tots els passos que faci el Govern en el desplegament del pla rupturista

Ara / Agències
3 min
La consellera de la Presidència i portaveu del GOvern, Neus munté, durant la compareixença al Parlament / ARA

BarcelonaD'entrada, i en el trànsit fins a assolir un estat independent, defensa de les competències pròpies de la Generalitat. Aquesta ha estat la declaració d'intencions de la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, davant el que ha considerat que són "invasions sistemàtiques" de l'Estat. Munté ha comparegut aquest dilluns a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per desgranar els objectius del seu departament per a aquesta legislatura, just després de la compareixença del vicepresident econòmic, Oriol Junqueras. I ha garantit el "compromís absolut" del Govern amb el desenvolupament del full de ruta independentista i el procés constituent que ha de situar Catalunya "a les portes" de la creació d'un estat independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consellera de la Presidència ha alertat que amb la seva actuació, l'Estat ha encetat una via de "laminació de l'autogovern", que cal combatre, ha dit, perquè perjudica els interessos dels ciutadans, administracions, entitats i empreses catalanes. A preguntes de la CUP, s'ha referit al procés independentista per deixar clar que el desplegament del full de ruta es farà en tot moment garantint la "seguretat jurídica" i les "garanties" en tots els passos que es facin. La cupaire Anna Gabriel, però, ha alertat que a criteri de l'esquerra independentista anticapitalista, "la llei mai pot ser un límit" ni un "impediment" si la majoria social catalana la vol modificar. Això sí, Gabriel s'ha compromès que la CUP estarà al costat del Govern en el procés d'independència i en el camí de la ruptura de l''statu quo'.

Munté també ha desgranat que formarà part de les seves funcions la coordinació institucional i el seguiment de les polítiques transversals que afecten diferents departaments. És el cas del Pla de suport al tercer sector social; el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions; el Pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (Piaiss); les polítiques adreçades a la reforma horària i el desplegament de la llei de formació i qualificació professional de Catalunya. Ha celebrat que la seva conselleria assumeixi les atribucions en matèria de política de dones –en l'anterior legislatura se n'encarregava la cartera de Benestar Social i Família–, i ha desgranat els pilars del Govern en aquest àmbit: el desplegament de la llei d'igualtat efectiva entre dones i homes i el desenvolupament del Pla estratègic de polítiques de dones 2016-2019. També ha anunciat la creació del Programa d'intervenció integral contra la violència masclista 2016-2019 i l'aplicació del Programa de mesures per a la intervenció amb filles i fills de dones en situació de violència masclista 2014-2017.

La "tercera revolució industrial"

Pel que fa a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació –un àmbit que també assumeix la seva conselleria–, seran la base "sobre la qual s'edificarà la tercera revolució industrial", que generarà, ha dit, una nova economia de les dades i en la qual les comunicacions electròniques seran infraestructures estratègiques. Ha destacat algunes actuacions en aquest àmbit, com finalitzar el programa CatalunyaConnecta per assegurar l'accés de tots els nuclis de població de més de 50 habitants als serveis de telefonia mòbil i televisió digital terrestre, facilitar el desplegament del 4G, aprovar del decret de creació de la identitat digital de Catalunya i la llei de comunicacions electròniques, i elaborar una llei de ciberseguretat.

També s'ha compromès a donar suport a l'espai català de comunicació i a donar continuïtat a les actuacions necessàries per lluitar contra les emissions clandestines de ràdio i televisió, que suposen "una competència deslleial i un perjudici respecte a aquelles altres emissions que tenen la corresponent llicència audiovisual". Pel que fa als mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), ha destacat que el Govern mantindrà la seva "aposta per un sistema públic de comunicació, professional, desgovernamentalitzat, modern i de qualitat".

En l'àmbit de l'esport, ha dit que l'executiu català defensarà a les entitats i clubs catalans "davant els greuges generats per la legislació espanyola i, alhora, oferirà assessorament respecte a les necessitats d'adequació de les seves estructures" en matèria de relacions laborals, voluntariat, seguretat social, transparència i els Jocs de la Mediterrània Tarragona 2017.

stats