Política 28/09/2016

Munté: "Si fem un referèndum és imprescindible que sigui vinculant i sigui avaluable a ulls internacionals"

La consellera de la Presidència del Govern anuncia a TV3 que "hi haurà acord amb la CUP pels pressupostos"

Albert Solé
3 min
Neus Munté entrant ahir al consell executiu

BarcelonaLa gran incògnita d'aquesta tarda no és si Carles Puigdemont superarà la qüestió de confiança, ja que la CUP ja ha dit que votarà a favor del president de la Generalitat, sinó si en el seu discurs modificarà el full de ruta que ha seguit el Govern fins avui. La inclusió del referèndum en el camí per validar el procés és on se situen tots els focus. Neus Munté, consellera de la Presidència, aquest matí a Els Matins de TV3 no ha confirmat si serà així, però ha mantingut que estan disposats a incloure'l si compleix uns requisits: "És imprescindible que sigui vinculant i avaluable a ulls internacionals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tenim dubtes amb l’objectiu final, però cal muscular aquesta majoria parlamentària", ha dit Munté en referència a la qüestió d'avui i demà al Parlament. "El referèndum ha estat sempre en el llenguatge d’aquest Govern, i no necessita cognoms [unilateral], ha de ser avaluable internacionalment i vinculant, amb garanties que tothom se senti cridat a les urnes".

Sobre la possibilitat de seguir pactant amb el govern espanyol, ha dit: "Fins avui hem seguit un full de ruta, i aquest diu que la possibilitat negociar un referèndum amb l'Estat no l’abandonarem mai". Ara, el mateix full de ruta explica que si no hi ha cap acord, el Govern tirarà pel dret: "Seria gravíssim quedar-nos de braços plegats si l’Estat es nega a pactar res".

Unilateral

Tirar pel dret és agafar la via unilateral? Munté, igual que tot el govern, es resisteix a fer servir aquesta paraula: "La unilateralitat fins ara l’ha exercit el govern espanyol, que s’ha tancat a parlar en tot moment. Nosaltres preferim parlar en uns altres termes, que és seguir el mandat de les urnes".

L'altre gran debat és la paraula 'vinculant'. Fins i tot amb un pacte amb l'Estat i la transferència de la competència, com ja ha demanat Catalunya 17 vegades, el referèndum no seria vinculant, segons la Constitució actual. "En altres països on s’ha pogut pactar una data i una pregunta, la legislació s’adapta si hi ha consens i diàleg. Allò que avui se’ns digui que és impossible, sabem que es pot canviar i modificar", ha afirmat.

Debat intern al Govern

Pel que fa a les veus diferents dins el Govern sobre la decisió d'incloure el referèndum al full de ruta actual, la consellera ha dit: "Jo desdramatitzo quan hi ha opinions diferents perquè Junts pel Sí és un grup format per diferents sensibilitats. Els debats són rics i útils i els veiem com una oportunitat. Però aviso que no hi ha cap esquerda i hi ha unitat interna dins el Govern".

Fer fora Rajoy

I davant la possibilitat de no exigir un referèndum per donar suport a Pedro Sánchez i al PSOE per fer fora el PP del govern espanyol, Munté ha comentat: "L’objectiu de desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa és molt potent, però no perdrem de vista el que dóna sentit a la situació política actual a Catalunya, i no renunciarem a un referèndum acordat".

Els pressupostos

"Jo sempre he dit que hi ha una vinculació entre la qüestió de confiança i els debats posteriors que hi haurà al Parlament: el debat de política general i el dels pressupostos", ha comentat Munté sobre el pacte pels pressupostos amb la CUP. "Hem d’encetar una cadena de confiances. No estem demanant un xec en blanc a ningú. Hi haurà acord amb la CUP pels pressupostos, n’hi ha d’haver", ha conclòs.

stats