Política 02/11/2012

Un article del NYT afirma que a la UE "li interessaria admetre els països que s'independitzin"

L'autor del text, Robert Young, és professor de ciències polítiques i especialista en processos de secessió

Ara
1 min
DIADA HISTÒRICA 
 La manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 va mostrar al món una realitat que les enquestes ja havien detectat des de feia temps.

BarcelonaPer molts inconvenients que pugui comportar el procés, "l'interès de la Unió Europea seria admetre els estats que s'independitzin". Aquesta és la conclusió del professor de ciències polítiques de la Universitat d'Ontario Occidental Robert Young, que exposa la seva opinió en un article publicat al 'New York Times' aquest dijous, titulat 'La veritat incòmoda sobre els països independentistes'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tesi de Young, que és especialista en moviments sobiranistes i secessions –ha escrit 'The breakup of Czechoslovakia' i 'The secession of Quebec and the future of Canada', entre d'altres llibres–, és que l'únic separatisme realment problemàtic ara mateix a Europa és el de Catalunya.

"Empès per la crisi econòmica, el nacionalisme s'ha eixamplat ràpidament a Catalunya. La resposta espanyola ha estat molt ferma: un referèndum seria 'il"legal' i la secessió una 'bogeria'. Però el referèndum es farà, perquè un 80% dels catalans ho volen".

Què passarà aleshores? Per Young, a la pregunta sobre si "parts dels estats membres poden separar-se dins del marc de la UE, la resposta simple és 'sí'". I afegeix que "l'aparell institucional no reconeix la possibilitat de la secessió però tampoc no l'exclou".

La Unió, segons Young, "no podria canviar les normes per aturar el veto d'Espanya a l'entrada de Catalunya i tampoc podria declarar que els tractats cobreixen Catalunya". Tot i així, "Espanya no bloquejaria l'admissió de Catalunya i per assegurar aquest resultat es posaria en joc tota la capacitat d'influència de la UE".

stats