Política 21/01/2022

La nova delegada del govern espanyol promet fomentar el diàleg i "preservar" l'estat de dret

Maria Eugènia Gay demana col·laboració i "lleialtat" entre administracions per refer "consensos" i garantir la "convivència"

2 min
Maria Eugènia Gay després de prendre possessió com a delegada del govern espanyol a Catalunya

BarcelonaMaria Eugènia Gay és des d'aquest divendres la nova delegada del govern espanyol a Catalunya. La jurista i fins ara degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) arriba al càrrec sense carnet de partit –a diferència de la seva predecessora, la socialista Teresa Cunillera–, però en la seva primera intervenció ja ha deixat clar que defensarà els postulats de la Moncloa. Acompanyada per la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, Gay ha pres possessió reivindicant el diàleg i la llei i carregant contra els "egoismes excloents", una crítica velada tant a l'independentisme com a la triple dreta. "Només des de la recerca de l’acord, des del respecte a la legalitat, les institucions i totes les idees que es defensen en democràcia veurem progressar la humanitat", ha afirmat.

La nova delegada, militant de la tercera via, ha arrencat el discurs destacant el seu "ferm compromís" amb l'objectiu de "preservar l'estat de dret". Ha promès liderar una Delegació que "escolti la ciutadania de Catalunya i atengui les seves peticions". I, després de reivindicar "el diàleg i l'entesa", ha fet una crida a la "col·laboració" entre administracions amb l'objectiu de "refer consensos" i garantir la "convivència". Les seves paraules les han escoltat des de primera fila l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha assistit a l'acte en representació del Govern després que en la presa de possessió de Cunillera (2018) la Generalitat hi enviés un director general.

El fet que hi assistís una consellera és mostra de la nova etapa entre els governs català, ara liderat per ERC, i l'espanyol. La cooperació és "l’única manera d’avançar", ha dit Gay, que ha afegit que per això cal "confiança, generositat, cohesió i, sobretot, lleialtat". En el seu discurs, farcit de paraules com "concòrdia", "fraternitat", "pau social", "respecte a les diferències" o "pluralisme polític", ha destacat la necessitat "que tothom faci l'esforç de cedir per trobar el bé comú" i atendre les "necessitats reals de la ciutadania". S'ha referit en aquest sentit a la gestió de la pandèmia, la justícia social o la igualtat d'oportunitats, però també a les polítiques a favor de la igualtat i contra la "plaga insuportable" del masclisme. "Defensar la igualtat és lluitar pels drets de les dones [...]. No hi haurà llibertat mentre la violència masclista continuï existint", ha sentenciat.

Gay, que també ha volgut destacar la feina "encomiable" i la "vocació de servei públic" dels cossos i forces de seguretat, s'ha desfet en elogis cap a la seva predecessora. De Cunillera n'ha destacat el "tarannà negociador i les sòlides conviccions progressistes" i ha assegurat que "ha desenvolupat de manera brillant i amb la major de les excel·lències" la tasca com a delegada. Fa tres anys i mig, quan va prendre possessió del càrrec, Cunillera es va comprometre amb el diàleg i l'objectiu de trobar "punts d'acord" amb Catalunya tenint la legalitat com a "marc delimitador". En una línia semblant, Gay també ha tancat files amb "la Constitució i l'ordenament jurídic". Un mur amb el qual el govern que des d'aquest divendres representa nega tant l'amnistia com l'autodeterminació de Catalunya. En una intervenció posterior, de fet, la ministra Rodríguez ha destacat el paper "fonamental" que Catalunya ha de tenir en el futur d'Espanya, que "està cridada a una transformació econòmica i social mai vista en quaranta anys", ha dit.

stats