GOVERN
Política 03/09/2017

Noves oficines i més recaptació per a la Hisenda pròpia

L’ATC estrena avui 14 oficines, que per primer cop s’obren al públic

A.m. / N.o.
3 min
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras,  i el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó.

BarcelonaNou impuls a la Hisenda pròpia a menys d’un mes del referèndum de l’1 d’octubre. Des d’aquest setembre la Generalitat ha assumit el control de tots els impostos propis i cedits per l’Estat i avui inaugurarà 14 noves oficines de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que obren per primer cop la porta al públic. D’aquesta manera, el Govern compleix amb el que s’havia marcat en aquesta fase d’expansió de la Hisenda pròpia: assumir totes les competències a l’abast dins el marc autonòmic. Ara l’ATC s’equipara a les administracions tributàries d’altres comunitats autònomes, com és el cas de les Illes Balears, Múrcia, Astúries i Navarra. I, alhora, s’escampa territorialment: les noves oficines se sumen a les quatre delegacions provincials i a una quinzena més ja en funcionament, de manera que l’ATC tindrà 32 oficines a tot el país. A partir de l’octubre el Govern també treballa per centralitzar el pagament a l’Estat dels impostos de caràcter estatal que corresponen a tot el sector públic de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Està previst que avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, del qual depèn l’ATC, facin una roda de premsa a la nova seu del passeig de la Zona Franca de Barcelona per explicar-ne els detalls. Una posada en escena que també serà un missatge de cara al previsible xoc de trens entre l’Estat i la Generalitat que es produirà els pròxims dies i setmanes. De fet, en cas que guanyi el sí en el referèndum de l’1 d’octubre i s’apliqui la llei de transitorietat -tal com s’han compromès Junts pel Sí i la CUP-, la Generalitat hauria d’assumir la recaptació de tots els impostos, també els que ara són en mans de la gestió estatal. La norma diu el següent: “La Generalitat és l’autoritat que exigeix al territori de Catalunya tots els tributs i totes les quotes del sistema de seguretat social”.

Les noves funcions

Una de les noves funcions que assumeix ara la Generalitat és la recaptació executiva dels impostos cedits per l’Estat, és a dir, la recaptació que es fa un cop s’ha acabat el període voluntari de pagament. Fins ara aquesta mena de tributs, com és el cas de l’impost de successions i donacions, es liquidaven a les oficines dels registradors de la propietat fora de les capitals de província o a través de funcionaris de l’Estat.

Un dels objectius del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, quan va arribar al capdavant d’aquest departament el 2015 era desenvolupar totes les competències previstes a l’Estatut i augmentar el nombre de personal. L’objectiu de Salvadó és arribar a les 800 persones abans de finals del 2017, cent treballadors més que els actuals. Si s’assoleix l’increment, s’hauran triplicat els treballadors de l’ATC des de l’any 2015, quan n’hi havia 320. Per complir l’objectiu, el Govern considera clau la incorporació a l’ATC dels treballadors de les oficines liquidadores dels registradors de la propietat, que fins ara gestionaven aquesta mena de tributs. Fruit de la convocatòria de noves places que ha fet el Govern, fins ara s’han integrat 220 persones a l’ATC que abans treballaven per als registradors.

Tanmateix, l’intent de traspassar aquests treballadors ha generat tensió amb el col·lectiu dels registradors de la propietat, que ha presentat una demanda per la via contenciosa administrativa contra la Generalitat. Acusa l’ATC d’haver incomplert els convenis signats i demana una indemnització perquè considera que el procés de canvi s’ha fet de forma precipitada.

Un altre dels avenços de la Hisenda pròpia d’aquesta tardor és la gestió de nous tributs amb el programari e-Spriu. Un nou software que va començar incorporant, el mes de juliol, el control de l’impost de begudes ensucrades i, a partir del mes d’octubre, passarà a gestionar també la liquidació de la taxa turística. Segons el departament d’Economia, aquest programari és clau per a una hipotètica transició cap a un estat independent, en cas que surti el sí en el referèndum. A diferència del programa anterior, l’e-Spriu està preparat per gestionar tota mena d’impostos, també de caràcter massiu, periòdics i basats en censos, com és el cas de l’impost sobre la renda (IRPF) i l’IVA. Uns tributs que ara gestiona exclusivament l’Estat. Amb tot, el Govern admet que arribar a completar la Hisenda pròpia és complicat en tan poc de temps.

stats