DRET A DECIDIR
Política 06/10/2012

Mas, al 'NY Times': "Hem creat una gran sensació d'esperança"

El rotatiu internacional deixa clara la determinació del president de la Generalitat de convocar una consulta sobre el futur nacional de Catalunya, en què Mas afirma que votaria que sí a la independència

Ara
2 min
El NY Times publica un altre reportatge sobre els anhels d'autodeterminació de Catalunya

Barcelona"El líder de Catalunya pren amb decisió la palanca separatista". Aquest és el títol del reportatge que publica aquest dissabte el diari nord-americà 'The New York Times', que dimecres va entrevistar al Palau de la Generalitat el president Artur Mas. El reportatge és una mostra més de l'interès internacional que suscita el procés d'autodeterminació que s'ha obert a Catalunya després que el govern espanyol tanqués la porta a cap diàleg entorn del pacte fiscal. Un procés que "ha creat una gran sensació d'esperança" entre els catalans, explica Mas, que, segons el rotatiu, ha enviat un clar missatge al govern espanyol: "L'amenaça de deixar que la gent del territori econòmicament més poderós d'Espanya decideixin per si mateixos en un referèndum si han de seguir sent part d'Espanya va de debò".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem creat una gran sensació d'esperança entre una gran part de la nostra societat", afirma Mas. El reportatge explica que el president de la Generalitat "personalment votaria a favor de la independència si es presentés l'oportunitat": "El nostre ideal és ser part dels Estats Units d'Europa", insisteix Mas. Pel rotatiu, el repte sobiranista que ha posat damunt la taula el president després de la manifestació monumental de l'Onze de Setembre és "el desafiament més greu per a una entitat sobirana a Europa des de la implosió de Iugoslàvia en la dècada del 1990".

Al capdavant d'Europa

L'article, que signa el corresponsal a Espanya i Portugal del rotatiu, Rafael Minder, explica que s'ha arribat a l'actual situació per la negativa de l'Estat a negociar el concert econòmic català. I dóna per fet que Catalunya s'ubicaria entre els 12 estats capdavanters dels 27 de la UE. "El pitjor dels casos és no intentar-ho, i el segon pitjor és no intentar arribar-hi", diu Mas, a qui el diari americà presenta com un "líder multilingüe poc comú en el panorama polític espanyol". A més, el president es mostra convençut que una Catalunya estat tindrà encaix a la UE per la capacitat d'adaptar-se que ja va mostrar en processos "molt més dramàtics i imprevisibles" com la caiguda de la Unió Soviètica.

stats