Política 16/09/2015

Les frases unionistes d'Obama: "Una Espanya forta i unida" i "una Gran Bretanya forta, robusta, unida i eficaç"

El president nord-americà ja va donar suport a David Cameron a poques setmanes pel referèndum escocès

Ara
2 min

Obama, a les portes de les eleccions catalanes (15/9/2015)

"Profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida"

La resposta habitual de l’Administració Obama sobre la posició dels Estats Units sobre el procés independentista a Catalunya era que es tracta d’una qüestió interna d’Espanya. Fins ahir. L’ofensiva diplomàtica espanyola va esgarrapar una declaració del president nord-americà des del Despatx Oval, al costat de Felip VI. Sense que li preguntessin i sense esmentar Catalunya, Obama va dir que està "profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida". El president nord-americà se suma a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i al premier britànic, David Cameron, que van fer costat a Rajoy.

Obama, a les portes del referèndum escocès (5/6/2014)

"Volem un soci fort, robust, unit i eficaç"

La declaració del líder nord-americà va ser semblant a la que va fer setmanes abans del referèndum d’independència d’Escòcia, quan va afirmar que esperava que el Regne Unit, "un extraordinari soci per a Amèrica", es mantingués "fort, robust i unit". En una roda de premsa conjunta a Brussel·les amb el primer ministre britànic, David Cameron, preguntat per una possible independència d'Escòcia, el president dels Estats Units va dir que "hi ha un referèndum en marxa i és cosa dels ciutadans escocesos". Però va afegir: "Tenim molt d'interès a assegurar-nos que un dels aliats més pròxims que hem tingut mai es mantingui fort, robust, unit i efectiu, però això ho han de decidir els nostres amics d'allà", va concloure.

Clinton, sobre el referèndum del Quebec (1995)

Moviments per negar el reconeixement

El 1995 la Casa Blanca també es va acabar mullant sobre el referèndum del Quebec. El president Bill Clinton plantejava negar el reconeixement de la independència si hagués guanyat el ‘sí’, segons documents de l’Administració publicats l’any passat. Els Estats Units també descartaven el reingrés immediat del Quebec independent a l’associació de lliure comerç d’Amèrica del Nord.

stats