Sessió de control

Ofensiva del PP al Congrés contra els indults a les portes de la concentració de Colón

Calvo retreu a Gamarra que "confronti" Catalunya i Espanya

3 min
La portaveu del PP, Cuca Gamarra, durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés

MadridEl PP ha traslladat al Congrés l'ofensiva contra els indults als presos polítics aquest dimecres amb una bateria de preguntes a diversos ministres del govern espanyol, a les portes de la concentració de Colón de diumenge en què el partit hi serà amb la presència de la direcció estatal, però no de molts barons territorials. El president conservador, Pablo Casado, es va rodejar dimarts del president gallec, Alberto Núñez Feijóo, i el de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que, tot i defensar la mobilització, no hi assistiran. Tampoc ho farà l'andalús Juanma Moreno Bonilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els diputats del PP han centrat en la qüestió catalana el control a l'executiu, especialment amb el cara a cara entre la portaveu, Cuca Gamarra, i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. "Els indults implicaran que els condemnats tornaran a delinquir. ¿També cediran a l'amnistia? Per què accepta com a interlocutor un condemnat per sedició?", ha preguntat Gamarra, en relació a la carta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que la Moncloa ha qualificat de "gest molt important". Calvo ha acusat el PP de "confrontar" Catalunya i Espanya i l'ha reptat a recollir firmes contra els indults també a Catalunya, després que la direcció catalana hagi optat per no posar paradetes al carrer i prioritzar la iniciativa a través de la web.

També el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha sigut interpel·lat per Gamarra. Més enllà d'assenyalar la constitucionalitat de l'indult i defensar que la voluntat del govern del PSOE i Unides Podem és "restablir la convivència" a Catalunya, no ha avançat esdeveniments. En resposta a la líder de Cs, Inés Arrimadas, Campo ha advertit que no es pronunciaria en profunditat sobre una mesura que encara no s'ha pres.

El PP ha apostat fort per l'oposició a l'indult amb la recollida de firmes i l'ofensiva parlamentària —al Congrés i als ajuntaments amb mocions que busquen retratar el PSOE—, però amb la concentració de Colón s'han divisat certes fissures. Génova intenta apaivagar el soroll sobre l'absència de Feijóo, Mañueco i Moreno advertint que a les comunitats autònomes les respectives direccions territorials també s'han implicat amb la recollida de firmes. Ja n'han recopilat 100.000. A més, fonts de la direcció del PP subratllen que no és convocant de la manifestació, sinó que s'adhereix a la protesta com ho farà divendres a l'organitzada per Cs a Barcelona. A Colón sí que hi serà el president del PP català, Alejandro Fernández, tal com va avançar SER Cataluna i ha confirmat l'ARA.

Transvasament de vot al PP

Al PP hi ha convenciment que l'indult suposa un cost per a Pedro Sánchez. Fonts de la direcció conservadora ho sintetitzen així: "Si es pregunta al carrer: «Està d'acord en indultar Oriol Junqueras?» La resposta és no". Assenyalen que les enquestes internes de què disposa el PP dibuixen un transvasament important de vot del PSOE cap als populars, tal com han apuntat diverses enquestes publicades els últims dies. "Calvo ha estat molt nerviosa durant la sessió de control", consideren a la sala de màquines del PP.

En absència de Sánchez, que està de viatge a l'Argentina, Calvo ha obert la sessió de control carregant contra el "desastre" del partit que governava quan es van produir els fets del Procés. "Ho intentem resoldre de manera digna", ha afirmat en relació als indults, i ha destacat que Colón és l'expressió de la "impotència" de qui "no té cap sortida" sobre el conflicte català. La fotografia de diumenge serà, de nou, la de febrer de 2019, amb la diferència que el lloc d'Albert Rivera ara l'ocupa Arrimadas. El govern espanyol ja dona per perduda la formació taronja, però constantment reclama al PP que no segueixi el camí de Vox. Aquest dimecres la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, ha burxat en la "fusió" entre el partit de Casado i de Santiago Abascal.

Campo evita posicionar-se sobre una hipotètica detenció dels exiliats si tornessin a l'Estat

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha evitat opinar si l'expresident Carles Puigdemont, l'exconseller Toni Comín i l'exconsellera Clara Ponsatí serien detinguts en cas de tornar a Catalunya. La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha preguntat si garantiria la seva immunitat un cop el Tribunal General de la Unió Europea ha suspès l'execució de la decisió del Parlament Europeu de retirar-los-hi, però el ministre s'ha limitat a mostrar el seu "respecte" per la separació de poders i els procediments judicials. Sobre Puigdemont, Comín i Ponsatí pesa una ordre de detenció a l'Estat que xocaria amb la immunitat que tenen com a europarlamentaris.

stats