Política 18/09/2019

Olga Arnau es perfila com la primera dona que presidirà la Federació de Municipis de Catalunya

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú és la favorita per rellevar Xavier Amor al capdavant de la FMC

Aleix Moldes
2 min
Olga Arnau mostra la vara d'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú al ple d'investidura

BarcelonaERC i JxCat s'han repartit les presidències de les dues entitats municipalistes del país. A l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, substituirà David Saldoni, tal com va avançar l'ARA, i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) es perfila la nova alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, per convertir-se en la primera dona i també en la primera independentista que presidirà l'entitat. Segons ha pogut saber l'ARA, ella ha sigut la tria d'Esquerra per rellevar l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, i acabar amb trenta-vuit anys de lideratge socialista. Fonts de la direcció del partit expliquen que la decisió encara no està tancada i es prendrà en la reunió de l'executiva de dilluns que ve.

Arnau és alcaldessa de Vilanova des del 15 de juny passat, gràcies a la confiança dels regidors d'ERC, als quals es van sumar els de la CUP i JxCat, malgrat que el PSC havia estat la força més votada. Ara hauria de combinar el càrrec amb el de presidenta de la FMC, rellevant Amor (2014-2019), Manuel Bustos (2004-2014), Manel Mas (1995-2004) i Joaquim Nadal (1981-1995), tots del PSC. Arnau serà tot just la segona dona que presidirà una de les dues entitats municipalistes, ja que a l'ACM, també fundada el 1981, només n'hi ha hagut una, Pilar Blasco.

"La política no és un món de dones. Però estic foguejada. He estat en el món de l'empresa i he estat l'única dona en molts consells d'administració. També en l'àmbit federatiu, on jo era de les poques presidentes de club i on la paritat no existeix. I en política és el mateix. A vegades t'intenten menystenir però, des del meu feminisme, sé que les dones som bones gestores, que tenim molta més capacitat de diàleg, de conciliació, d'anticipació", explicava l'any passat en una entrevista a 'La Humanitat', el diari d'ERC.

Dedicada a la política institucional des del 2015, tot i que manté la condició d'independent, va ser regidora a l'oposició i tinent d'alcalde quan ERC es va incorporar al govern municipal durant el mandat passat, i porta tres mesos fent d'alcaldessa. És assessora fiscal i mercantil i ha estat associada al sector de la consultoria d'empreses. També va ser presidenta del patronat de la Fundació Esport Base de Vilanova i la Geltrú.

L'acord entre ERC –que és la primera força política a la FMC– i JxCat també passa per compartir l'estructura de govern. La intenció dels partits és que, a més, s'incorporin als càrrecs directius representants dels comuns i també del PSC.

La fusió amb l'ACM

Durant els pròxims quatre anys, un dels compromisos de les forces independentistes és tirar endavant la fusió entre les dues entitats municipalistes del país. La FMC inclou actualment 591 ajuntaments, les 4 diputacions, 34 consells comarcals, 3 mancomunitats i 3 entitats municipals descentralitzades, i l'ACM agrupa 932 ajuntaments (dels 947), tots els consells comarcals, les 4 diputacions i altres ens municipals.

Per fer possible la fusió es crearà un òrgan de coordinació entre les dues entitats i, segons les fonts, tant la FMC com l'ACM nomenaran un càrrec executiu específic per pilotar el procés. L'objectiu és enllestir el projecte abans de les eleccions municipals del 2023.

stats