Moció de censura

L'oposició a Badalona expulsa Albiol i nomena alcalde el socialista Rubén Guijarro

El popular denuncia l'acord "als despatxos" per fer-lo fora i avisa que tornarà a guanyar el 2023

3 min
El nou alcalde de Badalona, el socialista Rubén Guijarro

Aquest cop sí. Sense sorpreses d'última hora i amb unitat d'acció, l'oposició a Badalona ha posat punt final al mandat del popular Xavier García Albiol a la ciutat. Esquitxat per l'aparició als papers de Pandora, que el vinculen a una societat al paradís fiscal de Belize, els 16 vots del PSC, Guanyem, els comuns, ERC i JxCat han aprovat aquest migdia una moció de censura per fer-lo fora de l'alcaldia. En lloc seu, el ple celebrat al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) ha nomenat com a nou alcalde el socialista Rubén Guijarro, que encapçalarà un govern de coalició amb 12 dels 27 regidors.

"Albiol s'ha servit a si mateix, s'ha atrinxerat en la mentida i la persistència a la cadira", ha denunciat Guijarro en la intervenció inicial, i ha defensat fer-lo fora per "higiene democràtica": "Badalona no pot ser més temps ostatge de la mentida i de l'escàndol", ha afegit. En un discurs en què ha combinat el català i el castellà, i després de denunciar el "dur cop" a la ciutat que ha suposat la vinculació del popular amb una "trama internacional d'empreses radicades en paradisos fiscals", el nou alcalde s'ha proposat fer tornar l'estabilitat a la quarta ciutat del país.

Aquest objectiu no serà senzill, perquè el PSC compartirà govern amb ERC, els comuns i JxCat. Guanyem, tot i donar suport a la moció de censura, finalment en quedarà fora. La suma de tots els partits en contra seva, en tot cas, ha servit al fins avui alcalde per denunciar el "tots contra Albiol" com a únic projecte de l'oposició. Així, ha criticat el pacte "als despatxos" que l'aparta del govern badaloní en contra de la voluntat "majoritària" dels badalonins. "¿Hi ha algun veí de Badalona que es pot creure que, en poc més d'un any que queda per a les pròximes eleccions, Badalona pot funcionar mínimament amb aquest panorama polític? Jo crec que no".

Albiol s'ha presentat com una víctima i ha negat haver comès cap il·legalitat amb la societat a Belize, i ha acabat el discurs amb to de míting electoral i pronosticant que tornarà a guanyar les eleccions municipals del 2023: "Avui és el primer dia del compte enrere de l'esperança que arribarà el 2023. No tingueu cap dubte que el 2023 ens situarà a tots al lloc que mereixem". "Fins llavors continuaré sent el vostre aliat", ha dit als ciutadans, als quals ha volgut recordar que Guijarro serà alcalde gràcies a la CUP, partit que s'integra dins de Guanyem Badalona.

Guanyem promet un "marcatge" al nou govern

Passi el que passi als pròxims comicis, Guanyem, que és tercera força al ple amb 4 regidors, ja ha advertit que no deixarà d'esforçar-se per impedir que el líder del PP a Badalona torni a governar. "Interromprem els seus mandats tantes vegades com calgui per evitar el seu model corrupte de ciutat. Aquest model que la FAES ha aconseguit implantar a Madrid i en altres ciutats", ha dit la regidora Nora San Sebastián. "Badalona és antifeixista", ha conclòs.

Tot i defensar el seu suport a la moció de censura, Guanyem no s'ha estat de retreure als socialistes que finalment no s'avinguessin a un acord per a la seva entrada a l'executiu. "No ha sigut possible, el vell bipartidisme no ho ha permès", ha dit San Sebastián, deixant clar que a partir d'ara el seu grup farà un "marcatge contundent i fiscalitzador" del govern entrant. Malgrat els recels amb el PSC –l'acusen d'haver-se desdit d'un acord per compartir el govern–, el ple d'aquest dilluns no ha tingut res a veure amb l'intercanvi de retrets constant que va marcar l'intent de moció contra Albiol del maig del 2020.

En aquella ocasió el desacord pe repartir-se l'alcaldia entre Guijarro i Dolors Sabater, llavors cap de files de Guanyem, va frustrar les negociacions a l'últim moment. L'absència de l'ara diputada de la CUP –aquest dilluns era entre el públic–, i sobretot l'escàndol que ha esquitxat Albiol, ha facilitat el pacte un any i mig després. Però no serà l'únic acord que s'haurà de treballar: el nou executiu s'ha compromès en primer lloc a tirar endavant uns pressupostos municipals –encara hi ha vigents els del 2019– per executar el pla de recuperació econòmic i social postpandèmia.

Crida a abandonar el "tacticisme"

Ja investit alcalde, Guijarro ha instat tots els grups, en un missatge velat a Guanyem, a estar "a l'altura de les circumstàncies" i a ser "lleials" al mandat de governar ciutat per sobre dels "interessos partidistes", els "càlculs electorals" i el "tacticisme polític": "Per una ciutat més neta, més cívica, més segura i que no deixi ningú enrere", ha demanat, i ha reivindicat "l'oportunitat de girar full" a l'albiolisme i obrir "una nova etapa que portarà el canvi que Badalona mereix": "Senyor Albiol, s'ha acabat: avui i ara. L'animo a vostè també a abandonar la bronca i la crispació per al bé de Badalona". Entre les pinzellades del seu nou programa de govern, el nou alcalde socialista ha posat l'accent en la voluntat de tenir un "model policial del segle XXI" i posar "tota la tecnologia al servei de la protecció de tots i totes: que la por obri pas a la seguretat".

stats