Política 03/09/2020

L'oposició censura la remodelació del Govern i demana a Torra que convoqui eleccions per no allargar "l'agonia"

La CUP pregunta al president si els canvis responen a la lluita interna de JxCat o preparen la resposta a la seva possible inhabilitació

M. Esteve
3 min
El diputat de la CUP Carles Riera en una de les últimes intervencions al Parlament.

BarcelonaTots els partits de l'oposició en bloc han censurat els canvis al Govern que ha impulsat el president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dijous. Consideren que la remodelació només allarga "l'agonia" d'un govern que està "esgotat" i coincideixen –excepte Ciutadans– a demanar al president que convoqui eleccions. L'únic partit que ha donat un cert marge a Quim Torra perquè expliqui les raons d'aquests canvis és la CUP. Els anticapitalistes volen que el president de la Generalitat expliqui si el relleu de consellers respon a la lluita interna de JxCat o és l'avantsala de la resposta del Govern a la seva possible inhabilitació.

Així, el diputat de la CUP Carles Riera ha explicat que aquest dijous mateix, després de conèixer aquesta remodelació, ha enviat un missatge al president de la Generalitat, Quim Torra, per parlar amb ell "amb la màxima urgència sobre l'abast" d'aquests canvis. Riera considera que, a hores d'ara, no tenen prou elements per valorar la decisió de Torra: "No sabem si té més pes el joc de cartes en la reorganització de l'espai de JxCat, l'anticipació dels escenaris de governabilitat o un gir de polítiques governamentals". Amb tot, Riera ha insistit que la millor sortida són unes eleccions perquè l'executiu està "esgotat" i un canvi en les conselleries no "resoldrà" la crisi.

El que sí que ha celebrat el diputat de la CUP és la destitució del conseller d'Interior, Miquel Buch. "Fa molt de temps que Buch hauria d'haver estat cessat o destituït. Però no per un canvi de cromos partidista, sinó per les polítiques del departament d'Interior", ha afirmat en roda de premsa des del Parlament. De tota manera, Riera ha avisat que no només es tracta d'un "canvi de conseller", sinó que cal un "canvi" en la política de seguretat.

El PSC qualifica de "partidista" la decisió de Torra

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat sense embuts la remodelació del Govern i, en un apunt a Twitter, ha dit que és una remodelació "partidista" que "no té com a objectiu millorar la gestió del Govern". Ha insistit que el que cal ara és convocar eleccions al Parlament: "No és hora de prorrogar l'agonia d'un mal Govern que ja no té majoria parlamentària. Cal convocar eleccions com més aviat millor".

En la mateixa línia s'ha expressat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que ha retret a JxCat que "utilitzi" el Govern per "passar comptes amb els seus enemics interns" i ha insistit en la necessitat de convocar eleccions. A més, per a Albiach la renovació del Govern suposa un "gir a la dreta", sobretot, ha dit, per la incorporació de Ramon Tremosa com a conseller d'Empresa. "Ens preguntem quina opinió en té ERC, el soci de govern. Un partit que es diu progressista no pot avalar aquest gir", ha afirmat Albiach en una roda de premsa al Parlament.

Cs diu que Torra posa consellers "fidels a la seva causa separatista"

La diputada de Ciutadans Lorena Roldán considera que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha remodelat el seu govern per posar-hi consellers "fidels a la seva causa separatista". "Torra no tria els nous consellers per gestionar la segona onada de la pandèmia ni per millorar la vida dels catalans, sinó per ser fidels a la seva causa separatista", ha afirmat Roldán en un tuit. La diputada taronja ha lamentat que el Govern estigui "més pendent dels cops de colze interns que dels problemes de Catalunya".

El diputat del PP Santi Rodríguez, al seu torn, ha rebutjat la remodelació de l'executiu perquè considera que ara "és hora de canviar de govern". "L'únic bo que esperem de Torra és que convoqui eleccions i acabi amb aquesta agonia", ha afirmat en una piulada a Twitter.

stats