Política 30/05/2015

Dos mons que es necessiten: L'estrena de Junqueras al Cercle d'Economia com "l'inici d'una llarga amistat"

El líder dels republicans aborda tots els temes a les Jornades Sitges i afirma que "ERC és un partit tan conservador com el de David Cameron"... en relació a la defensa de la democràcia

Núria Orriols
3 min
Oriol Junqueras, president d'ERC, en la seva intervenció a les Jornades del Cercle d'Economia / Tjerk Van Der Meulen

SitgesMalgrat les distàncies ideològiques, saben que es necessiten. Aquesta màxima era al rerefons, aquest dissabte, de l'estrena del líder d'ERC, Oriol Junqueras, a les Jornades del Cercle d'Economia. Una intervenció marcada per la ironia, el 'bon rotllo', Japó, el comerç euroasiàtic i la demografia, però que no ha defugit els temes espinosos. Ans el contrari, ambdós bàndols han abordat sense complexes el procés sobiranista, la incertesa, el resultat del 27-S i la corrupció en el diàleg entre el republicà i el president del Cercle d'Economia, l'economista Anton Costas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans d'entrar en escena, Junqueras s'ha tancat en una sala adjacent a l'auditori amb Josep Oliu, president del Banc Sabadell; Jaume Giró, director general de la Fundació bancària La Caixa; i Josep Crehueras, president de Planeta. Una conversa entre quatre parets que difícilment transcendirà. Ara bé, una cosa és clara, l'expectació pel que pogués dir el cap de l'oposició a Catalunya davant un públic poc procliu era alta entre l'empresariat. Unes "expectatives" que el mateix Junqueras, segons admetia a l'arrencada de la seva intervenció, no sabia ben bé quines eren.

El d'ERC ha començat obviant 'el tema' independentista. Ha avisat que seria "breu" però tal com té acostumats els seus espectadors s'ha allargat fins a l'últim minut que li han permès. De la generalitat a la particularitat, Junqueras ha parlat de demografia, la crisi immobiliària del Japó i el mercat euroasiàtic. Tampoc s'ha oblidat del canvi d'hegemonies mundial –sense aparents paral·lelismes amb la nova correlació de forces que es gesta a l'estat espanyol i a Catalunya–. Seguint amb les indirectes, Junqueras ha parlat de la manca de decisions i el cost d'oportunitat. I ha llançat un dard enverinat al govern espanyol, reclamant el corredor mediterrani o l'ampli de via europeu.

El procés sobiranista no ha sortit en el debat fins al torn de preguntes. Anton Costas ha posat a Junqueras en una disjuntiva. "Imagini's que el 27-S hi ha eleccions i...", ha començat. "Estem segurs que hi haurà eleccions el 27-S", l'ha tallat el republicà sense deixar acabar la pregunta al president del Cercle. Entre riures, l'economista l'ha instat a respondre si interpretaria els comicis com a plebiscitaris o s'asseuria per fer un govern que respongués a les "necessitats" dels ciutadans.

El president del Cercle n'ha dit una de freda i una de calenta. Primer, acostament: "No objectem els objectius d'ERC. El que volem conèixer és com s'arriba [a la independència]". Segon, reticència: "La incertesa és el que ens preocupa". I aquí, Junqueras ha renyat a l'auditori: "La corrupció és el que fa mal i genera incertesa [i no el procés sobiranista]".

Fent gala de la convicció democràtica d'ERC –"serem respectuosos amb el resultat del 27-S", ha dit– s'ha dirigit al públic i ha deixat una pregunta a l'aire: "I vostès respectaran el resultat? Oi que sí?". Fein al·lusió a una suposada operació aquesta setmana de l''establishment' per maniobrar contra Ada Colau.

Junqueras es presenta com a "moderat"

La moderació ha estat protagonista dels episodis divertits de la jornada. Davant un públic "moderat", Junqueras ha venut un partit "moderat". "ERC és un partit tan conservador com el de David Cameron", ha dit davant un públic expectant. I és que, a parer del republicà, no hi ha res més moderat que acceptar que els ciutadans votin i decideixin el seu futur. "Demanem una cosa normal i habitual que ha passat a Europa en els últims cent anys". Res extraterrestre.

Per acabar, Junqueras, conscient que si algun dia vol pilotar el Palau de la Generalitat haurà d'entaular converses amb part de l'auditori present, els ha convidat a no patir: "Us heu de sentir còmodes amb una posició com la nostra". I Costas, admetent l'agradabilitat del discurs del republicà, ha conclòs amb una frase que també va deixar anar, al seu torn, a Albert Rivera (C's): "No és un acomiadament sinó l'inici d'una llarga amistat". L'empresariat no és aliè als canvis que s'ensumen.

stats