FULL DE RUTA D'ERC
Política 02/12/2014

Junqueras defensa davant Mas presentar-se amb diverses llistes independentistes amb elements comuns

El líder d'ERC proposa que les candidatures comparteixin part del nom i del programa, que incorporin molts independents, que facin actes conjunts i que pactin després un govern d'unitat

F. Casas / R. Tugas
4 min
Mas i Junqueras, a l'inici de la conferència del líder d'ERC / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha pronunciat aquest dimarts davant unes 2.200 persones la seva conferència, en què ha detallat el seu full de ruta cap a la independència. Segons ha detallat, el que cal és buscar "la millor manera de maximitzar els vots independentistes i la representació en un Parlament és que cap independentista se'n senti exclòs" i, per tant, "tothom ha de trobar un referent d'aquells elements polítics, culturals, socials i econòmics que el facin sentir còmode". I, per fer-ho, aposta per diverses candidatures que comparteixin cinc elements en comú per evidenciar el mandat democràtic que es busca. Aquestes serien una "part del nom" –que podria ser "candidatura per la independència"–, "un punt del programa tan destacat com sigui necessari per la tranquil·litat espiritual de tothom que sigui la independència", el compromís que "algun acte fins a les eleccions sigui conjunt dels que comparteixen part del programa" –que podria coordinar la campanya Ara és l'hora–, la inclusió a totes les llistes d'"un gruix de persones independents rellevants que actuïn com a element de connexió" i la confecció després dels comicis d'un "Govern de la màxima unitat possible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta fórmula, segons Junqueras, "permetria la unitat de molta més gent, permetria agrupar tot el ventall ideològic i de sensibilitats socials sota un paraigua comú". "La unitat de tots és més valuosa que la unitat d'uns quants", ha afegit, ja que "el que és important és que maximitzem el nombre de diputats". Aquesta via, a més, creu que permetria incorporar posteriorment "formacions no independentistes que no estan en contra de la independència però que voldrien estar a un procés constituent un cop ratificada". "Cal una proposta el més inclusiva possible i suau per als que no veuen clara la independència", ha insistit. Així, Junqueras ha rebutjat implícitament el full de ruta d'Artur Mas –present a la conferència–, a qui no s'ha referit en tot l'acte i que va apostar per una sola "llista de país". Tot i això, els dos líders s'han saludat abans i després de la conferència, i fins i tot el president català ha aplaudit Junqueras –el líder d'ERC no ho va fer en la conferència de Mas–.

Actuar com un estat independent des del principi

En tot cas, Junqueras ha reclamat un mandat democràtic aviat a través d'unes eleccions i un govern unitari posterior. Tot i això, ha matisat que "la unitat és valuosa quan és dels diversos" i, per tant, "caldria un govern que expressés la pluralitat del nostre país". Aquest executiu, de fet, "hauria de prendre decisions molts rellevants", començant per "actuar com a estat independent" des del primer moment. "Les negociacions amb un estat que no et reconeix que vulguis ser un estat fa les coses impossibles", ha asseverat, i ha afegit: "És impossible negociar com a tot amb qui no et vol reconèixer ni com a part".

Així mateix, Junqueras, ha defensat que el nou Govern aprovi una llei de transitorietat jurídica que dicti que les lleis espanyoles segueixen vigents mentre no se substitueixin i ha apostat per fer el procés constituent a la vegada que es creen les estructures d'estat. De fet, el líder dels republicans creu que així s'implicaria fins i tot els no independentistes en la confecció del nou estat. Un cop redactada la Constitució catalana, Junqueras vol un referèndum. Però no un referèndum per ratificar la independència, sinó que ha de ratificar que hi ha una majoria independentista. "No cal que nosaltres ens imposem ratificar la independència dues vegades, no ho ha fet cap país del món", ha etzibat, censurant així el full de ruta de Mas, que preveu unes segones eleccions al cap de 18 mesos per fer efectiva la independència.

Igualment, Junqueras ha apuntat que, des de les eleccions fins al referèndum, el Govern hauria de "prendre decisions molt rellevants", que afecten les petites i mitjanes empreses, els joves, la gent gran o els usuaris de la sanitat pública. "I això és evident que no és neutre i, per tant, és molt rellevant que tinguem posicions molt explícites sobre això", ha insistit, i ha apuntat que creu que certa gent pot fer confiança a la independència si aquesta "pot millorar les seves condicions de vida de la manera més clara i immediata possible". De fet, ha recordat que molts independentistes ho són per "arguments econòmiques i socials" i, per tant, aquestes són qüestions "centrals". Fins i tot, ha defensat que alguns indecisos s'implicaran en el procés cap a la independència si aquesta està vinculada a una millora econòmica i social.

Vincular independència i lluita contra la corrupció

En aquest punt, el president dels republicans ha afirmat que, a banda de la qüestió social, la independència "és indestriable d'un país més just i net". "La lluita contra la corrupció ha de ser un dels nervis del nou estat i del nou procés electoral perquè ens fa mal des d'un punt de vista moral i econòmic", encara ha afegit, motiu pel qual ha defensat que aquesta qüestió ha d'estar present en el procés i en les eleccions: "Seria un error i una traïció deixar la justícia social i la lluita per la regeneració en mans de qui no vol la llibertat del nostre país".

En tot cas, el líder d'ERC ha iniciat la conferència constatant que la societat catalana "és una societat diversa, molt diversa, en termes econòmics i socials", tot i que també "una societat cada cop més injusta". Malgrat tot, el líder dels republicans creu que precisament aquesta diversitat "és el fonament" de moltes de les "fortaleses" del país. "Som forts perquè sabem preservar aquesta diversitat que ens fa més rics", ha apuntat, i ha destacat les diferències lingüístiques i identitàries, les quals no estan renyides amb la voluntat de fer de Catalunya un estat independent. "Hem de saber gestionar la nostra diversitat, pluralitat i dinamisme", ha insistit.

De fet, Junqueras ha començat assenyalant algunes de les dificultats econòmiques de les empreses catalanes, com el cost de l'energia, les deficients infraestructures o les complicacions per accedir al crèdit i, com a alcalde metropolità, s'ha referit a una parella que ha perdut el pis i, malgrat tot, ha de seguir pagant la hipoteca "amb uns diners que no té". Al costat, però, ha subratllat els èxits en els àmbits culturals i científics. "El país viu entre l'esperança i la preocupació", ha destacat.

I és que, sigui com sigui, el líder d'ERC ha celebrat, pel que fa al procés: "Mai havíem estat tan contents, perquè mai havíem arribat tan lluny, tants i tan junts". "Ens omple d'esperança, tenim la percepció que tindrem l'oportunitat de millorar moltes de les coses que ara no estan bé", ha assegurat.

stats