Política 25/01/2015

La Fiscalia sospita que Oriol Pujol va maniobrar perquè un empresari amic accedís a Mas

Diverses trucades i missatges deixen entreveure que l'ex secretari general de CDC hauria utilitzat les seves "influències" i, després, hauria camuflat els cobraments com a feines fictícies de la seva dona

Europa Press
3 min
Oriol Pujol a la Ciutat de la Justícia. S'ha negat a declarar davant la jutge com a imputat pels presumptes delictes de suborn i falsedat documental / FRANCESC MELCION

BarcelonaDiverses trucades i missatges de text intervinguts, dins de la investigació pel cas ITV, entre l'exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol i el seu amic i empresari Sergi Alsina, apunten que el polític va usar presumptament les seves "influències" per facilitar-li l'accés, entre d'altres, al president de la Generalitat, Artur Mas. "Quan sàpigues quin moment de dimarts podem veure'ns amb Mas acabaré d'organitzar l'agenda", li va escriure el 3 de juny del 2011 Alsina a Oriol Pujol en un missatge intervingut que consta en el sumari del cas ITV a què ha tingut accés Europa Press i en què, entre d'altres, estan imputats per suborn en una ramificació d'aquesta causa l'empresari, Oriol Pujol i la dona de l'ex secretari general de CDC Anna Vidal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado sosté que Alsina pagava Oriol Pujol per les seves "influències polítiques" per posar l'empresari en contacte amb alts càrrecs, per la qual cosa va cobrar "quantitats importants", que presumptament han estat camuflades com a pagaments a la dona del polític per feines que ella, realment, mai va fer. Un d'aquestes pagaments té a veure amb la venda de la planta industrial de Sharp Corporation a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental): l'empresa va contractar la consultoria d'Alsina perquè busqués comprador i aquest, segons la versió dels imputats, va encarregar a la dona d'Oriol Pujol identificar candidats interessats a obtenir les instal·lacions. Tot i això, el fiscal creu que qui feia valer els seus contactes era Oriol Pujol.

En el context d'aquesta operació de Sharp, Alsina escriu el 28 d'abril del mateix any un missatge al llavors diputat convergent: "Ell [un responsable de l'empresa] voldria fer la presentació al president i a tu en algun moment el 16 o el 17 al matí. Pots trobar un forat temptatiu a l'agenda del president?". Després de converses telefòniques i de SMS que demostrarien que el llavors diputat parlava de l'operació amb el president de la Generalitat, segons conclou el fiscal en un escrit, en la causa consta un missatge d'Alsina a Oriol Pujol del 30 de maig del 2011: "Has pogut comentar amb Mas el resum de l'operació que et vaig donar divendres? Truca'm quan tinguis info del dinar".

Una setmana més tard, Alsina torna a escriure al diputat: "Oriol, ja hem estat amb Mas. Crec que ha anat molt bé. Ens pregunta si hem informat en Mena [referint-se al llavors conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena]. Haurem fer-ho a partir d'ara. Suggeriments?". "No hi ha cap missatge ni conversa telefònica entre Sergi Alsina i Anna Vidal sobre la feina d'assessoria que li ha estat encomanada, al contrari del que passa entre Sergi Alsina i Oriol Pujol, les converses telefòniques i SMS amb els quals són innombrables", argumenta el fiscal en un informe.

L'estratègia de cobrament, segons el fiscal

Altres trucades demostren, segons el fiscal, que les factures que Vidal enviava a Alsina no eren per tasques que ella fes sinó per la mediació d'Oriol Pujol i que també acrediten que ella "presenta en les factures conceptes abstractes, com reunions, preparació de reunions, converses telefòniques i similars, que no exigeixen l'elaboració d'informes". "Recorda que m'has de dir les societats a les quals l'Anna ha d'enviar allò… Et trucarà l'Oriol", escriu el diputat a Alsina en un missatge el 13 de desembre del 2010.

L'import total de les factures girades i cobrades per Vidal pels serveis aparentment contractats i no prestats el 2008, i del 2010 al 2012, ha estat de 499.060 euros. El fiscal critica que la documentació que Anna Vidal va aportar per justificar els seus honoraris es limiten a fulls manuscrits "fàcilment adquiribles a internet" i notícies de premsa i informes sobre les diverses empreses recollits de la xarxa. Pujol, Vidal i Alsina van ser citats a declarar el 12 de gener d'aquest any davant de la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejía, que investiga el cas ITV, però tots tres es van acollir al dret a no declarar per consell del seu advocat.

stats