Política 11/07/2017

Oriol Pujol reprèn contactes amb el fiscal per buscar un pacte que eviti el judici del cas ITV

El fiscal ofereix una pena de dos anys i mig a Oriol Pujol i una multa per a la seva dona i els empresaris amb menys implicació en el cas

Efe
2 min
Oriol Pujol Ferrusola ahir en la seva compareixença al Parlament de Catalunya a la comissió que investiga el frau fiscal.

BarcelonaNou intent d'acostar posicions entre la fiscalia i l'exdiputat de CiU Oriol Pujol pel cas ITV. El ministeri públic ha reprès les negociacions a la recerca d'un pacte amb l'exdiputat d'Oriol Pujol (CiU), al qual ofereix una pena de dos anys i mig de presó per la presumpta trama corrupta de les ITV a canvi de salvar la seva dona de la presó, cosa que li evitaria ser jutjat per un jurat popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, els últims dies la fiscalia i les defenses d'Oriol Pujol i la resta d'imputats en el cas de les ITV han reprès les converses, que ja van estar mantenint fa més d'un any sense arribar a un acord, apressats pels terminis judicials del procés, pendent de l'últim tràmit perquè la causa passi a mans del jurat.

El fiscal d'Anticorrupció Fernando Maldonado s'ha reunit al llarg del dia d'avui, per separat, amb les defenses dels imputats en la trama de les ITV, en unes reunions en què ha ofert una pena de dos anys i mig a Oriol Pujol i de multa per a la seva dona i per als empresaris amb menys implicació en el cas. En cas de ser acceptat per totes les parts, l'acord podria evitar la celebració del judici a la presumpta trama corrupta, que hauria de ser jutjada per un jurat popular a l'Audiència de Barcelona.

En el seu escrit d'acusació, la fiscalia demana inicialment una condemna de cinc anys i dos mesos de presó per a l'exdiputat de CiU, l'únic dels fills de l'expresident català Jordi Pujol que es va dedicar a la política, al qual acusa de fer servir el seu poder polític per afavorir els negocis d'empresaris afins a canvi de presumptes comissions que la seva dona cobrava a través de factures falses.

El ministeri públic demana més tres anys i quatre mesos de presó per a Anna Vidal, dona d'Oriol Pujol, sis per a l'empresari Sergi Alsina, un any per a l'ex número dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous, i la mateixa pena per als empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou.

El precedent de fa un any

Durant diversos mesos al llarg de l'any passat, la fiscalia, les defenses i les acusacions populars exercides per Manos Limpias i l'empresa del sector de les ITV Atisae van estar intentant ultimar un acord pel qual Oriol Pujol acceptés més de dos anys de presó, que implicaria el seu ingrés a la presó, mentre que la seva dona veuria rebaixada la seva pena per no haver d'entrar-hi.

L'acord, no obstant això, va quedar a l'aire, coincidint amb la investigació per extorsió que l'Audiència Nacional va obrir a Miguel Bernad, secretari general de Manos Limpias, per això la fiscalia va presentar el seu escrit d'acusació en què demana cinc anys i dos mesos a Oriol Pujol.

Fa un mes l'acusació popular que exercia Manos Limpias es va retirar de la causa, i això va aplanar el camí a un pacte al qual el sindicat ultradretà havia imposat dures condicions.

La retirada de Manos Limpias de la causa i l'esgotament dels terminis processals per tancar un acord abans que la causa es remeti a l'oficina del jurat popular per a l'assenyalament del judici han intensificat en les últimes setmanes les negociacions entre les parts, encara que l'acord podria materialitzar-se fins i tot un cop iniciat el judici.

stats