Política 04/10/2019

Ortega Smith: "Les Tretze Roses torturaven, violaven i assassinaven vilment"

El secretari general de Vox ha valorat l'exhumació de Franco com un intent de "canviar la història"

Ara
2 min
El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith

BarcelonaEn una guerra no hi ha bons i dolents, hi ha dolents i pitjors. Aquest és l'argument de Javier Ortega Smith, secretari general de Vox i regidor a l'Ajuntament de Madrid, per defensar el record que s'ha de tenir de la Guerra Civil i el règim franquista. "Hi va haver-hi crims en els dos bàndols". Per justificar el seu posicionament, Ortega Smith ha fet servir un exemple polèmic. S'ha referit a les Tretze Roses i ha assegurat que "torturaven, violaven i assassinaven vilment".

El debat sobre l'exhumació de Franco ha obert el bagul dels records de la Guerra Civil, en el qual hi ha les conegudes com a Tretze Roses, un grup de tretze noies, membres de la Joventuts Socialistes Unificades (JSU), afusellades al cementiri de l'Almudena pel règim franquista el 5 d'agost de 1939, poc després d'haver-se acabat la Guerra Civil espanyola. Nou de les joves afusellades eren, en el moment de la seva mort, menors d'edat i havien estat empresonades pocs dies abans en un intent del règim franquista de desarticular les Joventuts Socialistes.

Pel que fa a les declaracions d'Ortega Smith, el secretari general de la formació ultradretana ha afirmat que el seu partit no té un posicionament oficial sobre el franquisme i ha apuntat, a títol personal, que també existeix un llegat positiu del règim, "com la creació de la Seguretat Social", tot i advertir que durant la dictadura va haver-hi "falta de llibertats". Ortega Smith ha insistit que no es pot ni oblidar ni denunciar el règim perquè "va tenir coses positives i negatives".

Alhora, el polític ultradretà ha valorat l'exhumació de Franco com "un intent del PSOE de desviar l'atenció i canviar la història". El també membre de l'acusació popular contra els presos independentistes assegura que la llei de memòria històrica divideix els espanyols i que el que cal és "curar ferides" i no crear-ne de noves.

stats