Política 27/06/2011

Otegi:"Defenso una estratègia radicalment contrària a la d'ETA"

L'exlíder de Batasuna assegura que ha "trencat" amb la violència i que és "culpable" de defensar vies exclusivament democràtiques.

Joan Rusiñol
2 min

MadridArnaldo Otegi i set dirigents abertzales més declaren des de quarts d'onze del matí a l'Audiència Nacional de Madrid per formar part, suposadament, de Bateragune, un eventual intent de reconstruir la il·legalitzada Batasuna. El torn d'Otegi és aquesta tarda i ho ha aprofitat per fer una defensa encesa d'usar "exclusivament" les vies pacífiques i democràtiques en la lluita per a la independència d'Euskadi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha explicat que l'atemptat de la T-4 va ser una "punt d'inflexió" per posar en marxa un distanciament definitiu amb ETA. "Jo abans contextualitzava la violència, ara no", ha dit. Ha parlat diverses vegades de "trencament" amb una via que no comparteix i ha assegurat que les posicions de l'esquerra abertzale i d'ETA "estan allunyades". Otegi ha defensat la "ruptura amb la lluita armada". i, per tant, ha admès que entre uns i altres "hi ha una contradicció". Sóc culpable", ha dit, de defensar un camí que aposti només per les vies democràtiques, "radicalment el contrari que ETA"·

L'exlíder de Batasuna també ha assegurat que és possible la independència "si ho exigeix pacíficament una majoria" i ha posat d'exemple les experiències llatino-americanes o la situació d'Escòcia o Irlanda del nord.

Com tots els acusats, ha negat que formi part de Bateragune, l'intent de reconstruir Batasuna, i ha dit que aquest terme indentifica una organització de Ekin de la qual no ha format mai part.

Canvi d'estratègia

El primer a explicar-se en aquesta línia, l'exsecretari general del sindicat LAB, Rafael Díez Usabiaga, ha fet una contundent defensa de l'aposta de l'esquerra independentista basca per "rebutjar la violència" i trencar amb les "cohabitacions" del passat. Segons ha dit, ell i Otegi van liderar el debat a fons per canviar l'estratègia política, enfront d'un sector intern que hi posava pegues.

Usabiaga, que ha negat formar part de Bateragune, ha explicat que es van sentir "commocionats" pel trencament de la treva d'ETA i van decidir "obrir el meló" perquè l'esquerra independentista basca fes un gir radical. Segons ha explicat, ara això "ja és irreversible". L'impuls a aquest debat intern es va fer sobretot a partir de l'estiu del 2008, quan Otegi va sortir de la presó. L'objectiu últim era una aposta "molt clara per la via democràtica i política" perquè l'estratègia anterior "estava caducada". Ha assegurat que va ser un procés "sense tutelatges".

Els vuit acusats encaren una petició de 10 anys de presó per haver intentat, presumptament, reconstruir la formació independentista il·legalitzada. Han de fer front a un delicte de integració en organització terrorista. El judici es preveu llarg i s'han habilitat uns deu dies.

A l'Audiència Nacional espanyola s'hi han apropat dirigents d'Esquerra Republicana de Catalunya, d'Aralar i de Eusko Alkartasuna per donar suport als acusats. En nom d'ERC, el diputat Joan Tardà, n'ha demanat l'absolució.

stats