Política 18/09/2017

Iglesias proposa crear una assemblea de parlamentaris i alcaldes per reclamar un referèndum pactat

Acusa el PP de vulnerar drets civils a Catalunya amb la seva "ofensiva antidemocràtica"

Ara
6 min
Pablo Iglesias reuneix d'urgència el seu govern a l'ombra i els comuns per abordar la situació a Catalunya

MadridEl líder de Podem, Pablo Iglesias, ha proposat, en nom de Podem, IU, En Marea i Catalunya en Comú, al conjunt de forces polítiques "compromeses amb la democràcia i la defensa dels drets civils" la creació d'una assemblea estatal extraordinària de parlamentaris i alcaldes que reivindiqui "el diàleg, la convivència i la llibertat d'expressió", com a resposta al que considera una deriva autoritària del govern espanyol en la gestió de la crisi catalana. L'objectiu és que en surti una proclama a favor del referèndum pactat a Catalunya. La iniciativa va adreçada a càrrecs electes de qualsevol de les cambres estatals i autonòmiques d'Espanya, així com a regidors de ciutats de més de 50.000 habitants de tot l'Estat, i se celebrarà abans de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta s'ha traslladat a totes les forces polítiques tret de PP i Ciutadans amb l'objectiu de llançar un missatge ferm contra l'ofensiva "antidemocràtica" del govern espanyol, segons ha explicat la portaveu parlamentària de Podem, Irene Montero. En declaracions als mitjans a les portes del Congrés, ha assegurat que li "agradaria" que el PSOE se sumés a la iniciativa, tot i les contínues mostres de suport dels seus dirigents a les decisions de l'executiu de Rajoy per frenar l'1-O. Aquest mateix matí, el portaveu, Óscar Puente, no ha descartat que els socialistes avalin l'aplicació del 155.

Així, la celebració d'aquesta assemblea -de la qual encara no es saben els detalls però que de moment constaria d'una única trobada- no té per objectiu en un principi plantejar una nova moció de censura que faci fora el PP de la Moncloa, sinó "conèixer el posicionament de les forces democràtiques" davant l'actuació del govern espanyol. Montero ha subratllat que el de la formació lila és un referèndum "pactat i amb garanties", més enllà de donar suport a l'1-O entès com una mobilització.

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha assenyalat que "toca fer política immediatament" i que "és el moment de fer propostes". El coordinador general de Catalunya en Comú ha considerat que les mesures anunciades pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'intervenció de les finances de la Generalitat no només són un "mal anunci per als catalans, sinó també per al conjunt de la ciutadania de l'estat espanyol". "El PP s'està inhabilitant a ell mateix amb aquestes polítiques", ha sentenciat Domènech.

A més, Iglesias ha assegurat que el conflicte entre el govern de l'Estat i el de la Generalitat ha derivat en un menyscabament dels drets polítics i civils, amb "prohibició d'actes i reunions polítiques, entrada en impremtes i mitjans de comunicació, segrest de revistes i prohibició de campanyes publicitàries ", a més de l'ofensiva de la fiscalia contra els alcaldes catalans, que "amenacen la convivència democràtica" i posen en qüestió els fonaments de la democràcia i condueixen Catalunya i Espanya a una situació d'excepcionalitat.

Aquesta és la principal proposta que ha acordat la formació lila, que ha convocat d'urgència aquest dilluns al matí al seu equip Rumb 2020, un grup de treball format per dirigents i col·laboradors del partit que té com a tasca treballar per guanyar les eleccions generals previstes per al 2020, i que en aquesta ocasió s'ha reunit amb l'objectiu d'abordar la situació de Catalunya. La reunió, que no ha sigut anunciada públicament i no figurava en les previsions informatives que cada dia remet Podem als mitjans de comunicació, ha començat passades les 10.30 h amb la presència de Xavier Domènech, líder de Catalunya en Comú, entre altres membres de la nova formació catalana.

L'objectiu és estudiar la situació a Catalunya en relació amb el referèndum convocat per la Generalitat per a l'1 d'octubre i, en concret, les actuacions que està duent a terme el govern del PP. Podem ha mantingut en aquest aspecte una posició d'ambigüitat calculada, ja que si bé no comparteix el full de ruta del president català, Carles Puigdemont, de celebrar un referèndum "sense garanties", sí que defensa el dret a decidir, i aposta per evitar la judicialització del Procés.

Segons la formació d'Iglesias, la solució no passa per "criminalitzar" els impulsors del referèndum sinó per dialogar per pactar un referèndum vinculant i amb garanties, amb el qual els catalans puguin decidir un nou encaix territorial. Així, Podem entén que la convocatòria de l'1 d'octubre és una "mobilització" que no s'ha de reprimir, però no un referèndum vinculant. En aquest sentit la direcció del partit lila ha evitat, almenys fins a aquest moment, cridar directament a la participació, cosa que sí que ha fet la seva organització a Catalunya, Podem Catalunya, amb la qual manté serioses discrepàncies i tensions des de fa mesos. De fet, el líder català, Albano Dante Fachin, no participa en la reunió. No obstant això, Catalunya en Comú, el principal referent a Catalunya de la cúpula estatal de Podem, sí que va cridar a participar a l'1-O. Fachin ja ha mostrat la seva sorpresa per no haver sigut convidat a l'acte amb una piulada al seu compte de Twitter.

Montero ha negat que Fachin no estigués convocat a la reunió i ha assegurat que Iglesias ha conversat amb tots els secretaris generals de Podem d'arreu de l'Estat, tot i que alguns no han pogut participar presencialment en la trobada. "Fachin hi ha participat en la mesura que ha pogut", ha reblat la portaveu de la formació lila.

Mentre la cúpula estatal del partit es reunia a Madrid, Fachin participava en un acte a Barberà del Vallès al costat d'Eulàlia Reguant, informa Xevi Segura. El diputat ha defensat la tasca que el seu partit ha dut a terme al Parlament, dins de la coalició Catalunya Si Que Es Pot, i ha assegurat que Podem continuarà fent polítiques des de Catalunya afirmant que la plurinacionalitat que defensa el seu grup vol dir que “els que treballen i viuen a Catalunya han de prendre les seves pròpies decisions”.

Equip Rumb 2020

Aquest grup es va configurar al febrer després de l'assemblea Vistalegre II, en aquell moment sota el lema 'Pensar el govern'. La seva finalitat, segons va explicar llavors Iglesias, és "pensar polítiques d'estat", amb un format que s'inspira en la fórmula anglosaxona del govern a l'ombra -'shadow cabinet'-, consistent a anar construint "perfils polítics i tècnics" i dissenyant polítiques públiques, amb vista a adquirir responsabilitats de govern després d'una hipotètica victòria electoral.

L'equip Rumb 2020 està format per 12 dones i 11 homes a més del líder, entre els quals destaquen exdirigents com Juan Carlos Monedero, Carolina Bescansa o l'exsecretari d'economia, ara convidat permanent en l'executiva com a responsable de la secretaria d'economia, Nacho Álvarez. També tenen un seient en aquesta mena de consell de savis els principals fitxatges estrella d'Iglesias tant en la llista de les passades eleccions generals com en la seva candidatura per a Vistalegre II, com ara l'economista Vicenç Navarro, el seu número tres a la llista a la direcció; l'excap de l'estat major de la defensa i candidat al Congrés que es va quedar sense escó, el general retirat Julio Rodríguez, o l'històric membre d'IU Manolo Monereo.

Amb perfil similar als esmentats anteriorment, Iglesias ha fitxat per a aquest òrgan Orencio Osuna, escriptor i col·laborador de 'La Tuerka', que va ser militant de Bandera Roja i el PSUC en temps de la dictadura franquista. Completen la llista d'afins al secretari general dels membres de l'executiva Irene Montero (acció al Congrés i portaveu), Pablo Echenique (organització i programa), Rafael Mayoral (societat civil i moviment popular), Pilar Garrido (polítiques socials), Glòria Elizo (acció institucional), Sofia Castañón (igualtat, feminismes i LGTBI), Idoia Villanueva (coordinació executiva), Meri Pita (plurinacionalitat i diversitat territorial), Noelia Vera (participació) i la portaveu adjunta al Congrés, Ione Belarra.

També seran en aquest equip l'exportaveu parlamentari i actual secretari d'anàlisi estratègica i canvi polític, Íñigo Errejón, així com els seus afins Pablo Bustinduy (secretari de relacions internacionals) i Rita Maestre (portaveu de l'Ajuntament de Madrid). Quant als anticapitalistes, hi figuren l'eurodiputat Miguel Urbán i la portaveu de Podem a l'Assemblea de Madrid.

El PDECat demana més concreció

La proposta de Podem ha sigut resposta ja pel PDECat, que a través de la seva coordinadora general, Marta Pascal, ha reclamat a Pablo Iglesias "més concreció" sobre la seva iniciativa. "Donem la benvinguda a una iniciativa com aquesta, però evidentment necessitem molta més concreció", ha afirmat Pascal en declaracions des de la seu dels demòcrates a Barcelona.

Segons Pascal, el PDECat participarà en aquest fòrum que proposa Iglesias, tot i que ha remarcat que encara ha de decidir si envia algun diputat com a "observador" o si s'implica "activament" amb una delegació més àmplia. "Serem a tot arreu on es consideri que un referèndum és la solució política per a la situació catalana. Si la proposta de Podem és honesta, esperem que posin tota la intensitat i tota la carn a la graella perquè aquest 1 d'octubre vagi bé i els ciutadans es puguin expressar", ha afirmat.

stats