PLE DEL PARLAMENT
Política 03/02/2016

El Parlament aprova per unanimitat el decret que apuja un 1% el sou dels treballadors públics

Ciutadans acusa el Govern de fer servir l'administració "per dur a terme objectius inviables" en el debat previ a la votació

O. March / R. Tugas
2 min
El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es dirigeix cap al faristol del Parlament

BarcelonaEl Parlament ha aprovat per unanimitat el decret llei del Govern que estipula la pujada de l'1% del sou dels treballadors públics per al 2016. L'encarregat de presentar el text ha estat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha defensat la idoneïtat de votar-hi a favor. Els grups li han donat suport, però amb molts matisos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer en prendre la paraula ha estat Joan García, de Ciutadans, que ha anunciat un "sí crític" de la seva formació envers el decret. "Ho fem per coherència", ha assenyalat García, que ha acusat el Govern "d'oblidar-se" que no es pot fer servir l'administració per "dur a terme objectius inviables", en referència al procés sobiranista. Rosa Maria Iborra, representant del PSC, s'ha queixat que la pujada de l'1% del sou no suposa un "increment", perquè "la congelació dels últims anys fa que aquest percentatge no suposi una compensació de la pèrdua del poder adquisitiu".

Marc Vidal, diputat de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), ha arrencat carregant contra la "retòrica inflamada" dels últims mesos. "Si haguéssim anat per feina, aquest decret no caldria, hi hauria pressupostos", ha apuntat sobre les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Vidal ha anunciat que el seu grup vol que el decret es tramiti com a projecte de llei per "millorar-lo". María José García Cuevas, del PP, ha anunciat que votaria a favor del decret per "fer costat a les mesures del govern espanyol" comandat per Mariano Rajoy. "El PP no ha abaixat els sous públics, i es va retenir una paga extra", ha defensat García Cuevas.

El diputat Joan Garriga (CUP) ha posat de manifest que la mesura aprovada és una manera de "revertir" les retallades dels sous públics. "No es pot fer un ús polític d'aspectes clau com aquest", ha assegurat Garriga. "Votant a favor, votem a favor del sector púbic i en contra de les retallades", ha afegit, al mateix temps que lamentava l'ofec financer de la Generalitat. Lluís Guinó, representant de Junts pel Sí, ha acusat l'Estat de "no complir amb Catalunya".

Retorn gradual

L'aprovació d'aquest decret arriba dues setmanes després que tots els partits es posessin d'acord per retornar gradualment la paga extra del 2012 fins al primer trimestre del 2018. Segons va assenyalar en aquell moment el Govern, es tracta d'una mesura que es pot tirar endavant fins i tot en un context de pròrroga pressupostària, perquè els comptes de l'any passat ja incloïen una sèrie de mecanismes de contingència per fer front a situacions d'aquest tipus.

stats