Paluzie reconeix que l'independentisme ho té "més fàcil" quan governa el PP

La presidenta de l'ANC considera "un risc" el govern PSOE-Podem perquè resulta "més amable"

ARA
2 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant una entrevista a l'ACN

BarcelonaL'independentisme ho té "més fàcil" quan governa el PP. La seva actitud "molt més descarnada" contra els postulats sobiranistes ajuda a "cohesionar" el moviment. En canvi, que el PSOE –amb Unides Podem– sigui a la Moncloa suposa "un cert risc per a l'independentisme" perquè és "més amable", encara que els acords que ofereixi no siguin "gaire substancials". És l'opinió de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, en el fragment d'entrevista que aquest dissabte ha publicat l'ACN. La líder sobiranista ha advertit, a més, que el PSC pot sortir “reforçat en termes de vot” amb l’estratègia d’ERC, que “implica fer acords amb aquell a qui li vol prendre el vot”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, Paluzie ha declarat que “no és gaire coherent” que, d'una banda, ERC i la resta d’actors sobiranistes “estiguin denunciant vulneracions de drets humans” per part de l’Estat i que, de l’altra, els republicans estiguin “sostenint” el mateix govern espanyol. Tot i això, ha reconegut que tant JxCat com la CUP “al final han anat acceptant el projecte que de manera més explícita ha defensat ERC”, en referència a prioritzar el diàleg per sobre de la via unilateral.

Rebuig a la taula de diàleg

El president Aragonès ha explicat que vol convocar l'Acord Nacional per a l'Amnistia i l'Autodeterminació, una mena de revalidació dels pactes nacionals pel dret a decidir i pel referèndum, amb la intenció d’"obrir el diàleg a la resta de forces que s'hi vulguin sumar", incloent-hi agents econòmics, societat civil i món municipal. L’ANC ja avisa, però, que l’única raó per la qual hi participaria seria la de “garantir” que la demanda d’autodeterminació és estrictament d’un “referèndum binari sobre la independència”: “Ni referèndums sobre estatuts, ni un referèndum amb tres respostes o altres ensarronades”, adverteix Paluzie. De fet, l’entitat consultarà amb la militància si dona suport a l’Acord Nacional per a l'Amnistia i l'Autodeterminació, ja que no només no espera resultats de la taula de negociació, sinó que no creu “ni que hagi de començar”.

stats