Paritari, veterà de la política i més vell que el d’Aragonès: així és el nou Govern

La mitjana d'edat dels membres del nou executiu és 4 anys i mig més alta que els de l'anterior: 51,9 anys

3 min
Els consellers de Salvador Illa prenen possessió d'un govern poc canviat i sense vicepresidència

BarcelonaSi l'hem de definir a grans trets, el govern que ha conformat Salvador Illa és femení, barceloní, veterà en política i té uns 50 anys. D’entrada, com el primer govern de Pere Aragonès (tant durant la coalició amb Junts com en la composició al final de la legislatura), està format majoritàriament per dones (9 dones i 8 homes), però la seva mitjana d’edat és quatre anys i mig superior a la del primer executiu que va conformar el republicà, de 51,9 anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més jove de l’executiu és el conseller de Presidència, Albert Dalmau, que aquest any farà 34 anys, seguit de Mónica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials i Inclusió, que en té 42, i d’Esther Niubó, d’Educació, que en té un més, 43. Per contra, els més veterans són la nova titular de Salut, Olga Pané (68), el d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch (62), i el de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler (60). Salvador Illa, que té 58 anys, es converteix en el segon president més gran des de la restauració de la democràcia a accedir al càrrec, només per darrere de Pasqual Maragall, que va ser president amb quatre anys més.

Un dels principis que se solen buscar és el d’un cert equilibri territorial a la taula de govern. En aquest cas, però, hi ha molts membres del govern de Barcelona, fins a 8 (tot i que Núria Parlon, nascuda a Barcelona, viu i ha sigut alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i Esther Niubó viu i ha sigut regidora de Castelldefels). Del Vallès Occidental són Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball, i Eva Menor, d’Igualtat i Feminisme; del Vallès Oriental és Salvador Illa; i del Baix Llobregat és Francesc Xavier Vila, de Política Lingüística. Ramon Espadaler, de Justícia, és osonenc, i Alícia Romero, d’Economia, maresmenca. De fora de la demarcació de Barcelona només hi ha tres consellers: Sílvia Paneque, de Territori, és de Girona; Berni Álvarez, d’Esports, és de Reus (Baix Camp), i Òscar Ordeig, d’Agricultura, és de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), tot i haver nascut a Vic.

Químics, metges, historiadors i filòsofs

Pel que fa a la formació dels nous membres de l’executiu, hi predominen, com sol ser habitual, els juristes i els politòlegs. Són juristes Alícia Romero (Economia), Eva Menor (Igualtat) i Jaume Duch (Exteriors), i politòlegs Albert Dalmau (Presidència), Núria Parlon (Interior) i Esther Niubó (Educació). Miquel Sàmper (Empresa i Treball) té les dues llicenciatures. També hi ha al Govern graduats en medicina (Olga Pané, de Salut), química (Sílvia Paneque, de Territori), filologia catalana (Francesc Xavier Vila, de Política Lingüística), biologia (Núria Montserrat, d’Universitats), història (Ramon Espadaler, de Justícia), història de l’art (Sònia Hernández, de Cultura) i ciències de l’activitat física i l’esport (Òscar Ordeig, d’Agricultura). El president, per la seva banda, és graduat en filosofia, a més de tenir un màster en economia i direcció d'empreses. Tres membres de l'executiu –Montserrat, Vila i Martínez Bravo– tenen un doctorat, i només n’hi ha un que no té títol universitari. Es tracta del conseller d’Esports, l’exjugador de bàsquet Berni Álvarez, que és tècnic superior en esports.

Veterans de la política

La veterania a l’executiu es mesura també en l’experiència política. En aquest cas, el govern de Salvador Illa en té molta, més de 200 anys d’experiència en política acumulada en total. Qui més temps hi ha estat és el president, que des del 1987 ha estat regidor, alcalde, director general, cap de gabinet, gerent, ministre, diputat i ara president. El nou titular de Justícia, Ramon Espadaler, el segueix. Durant trenta anys ha estat regidor, tinent d’alcaldia, director general, diputat i conseller. Alícia Romero, consellera d’Economia, també fa anys que acumula experiència en gestió havent sigut regidora, tinenta d’alcaldia, gerent i diputada.

També hi ha nouvinguts: ni Olga Pané (Salut) ni Núria Montserrat (Universitats i Recerca) han tingut mai un càrrec polític, malgrat que Pané sí que ha tingut experiència gestora al capdavant de diferents centres hospitalaris. Sònia Hernández (Cultura), Mònica Martínez Bravo (Drets Socials) i Francesc Xavier Vila (Política Lingüística) fa menys de tres anys que són en política, com a números dos d’una conselleria o un ministeri.

Finalment, amb prou feines la meitat dels membres del nou govern són oficialment del PSC; és a dir, en són militants. Es confirma d’aquesta manera l’aposta del president de fer un equip “transversal i amb perfils independents”. Ni Miquel Sàmper ni Ramon Espadaler, ex-Junts i ex-Unió, i exconsellers d’Interior, l’un amb Quim Torra i l’altre amb Artur Mas, tenen carnet del PSC, però tampoc els dos ex alts càrrecs del govern Aragonès que Illa ha ascendit, Sònia Hernández i Francesc Xavier Vila, ni Jaume Duch, Mònica Martínez Bravo, Núria Montserrat i Olga Pané.

stats