Política 17/09/2019

El Parlament concedirà una prestació de 13.000 euros a Junqueras i de 900 a Sànchez pel cessament com a diputats

La cambra preveu el subsidi per als exparlamentaris que no cobrin cap altre sou

Quim Bertomeu / Marc Toro
3 min
01. Jordi Sànchez  i Oriol Junqueras al Parlament.    02. Carles Puigdemont en l’entrevista a RAC1.

BarcelonaLa mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts concedir a Oriol Junqueras i Jordi Sànchez l'anomenada prestació per cessament de l'activitat, a la qual tenen dret els diputats de la cambra que "causin baixa per causes diferents de la defunció", no "renovin mandat en la constitució de la legislatura següent" i no percebin cap altre sou, segons consta a les normes de previsió social dels membres del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest document estableix que la prestació serà proporcional als anys de permanència i a l'assignació percebuda a la cambra, de manera que a l'exvicepresident del Govern li corresponen 13.000 euros, segons fonts parlamentàries, mentre que a l'expresident de l'ANC i membre de JxCat n'hi toquen 900. Tant Junqueras com Sànchez –els únics presos que han sol·licitat el subsidi– són diputats suspesos al Congrés, i van demanar la prestació al·legant que no han cobrat mai per la seva condició de parlamentaris a Madrid i que no tenen ingressos per cap altra activitat.

Només els membres de Cs s'han abstingut en la votació de la mesa en què s'ha decidit concedir-los la prestació. Segons fonts de la formació taronja, ni Junqueras ni Sànchez estan en una situació d'atur i, per tant, no els correspondria aquest ingrés. Les mateixes fonts afegeixen que, a més, cap dels dos no està formalment inhabilitat pel Tribunal Suprem, per la qual cosa encara podrien acabar cobrant del Congrés si la sentència els fos favorable.

Síndic de greuges

La mesa del Parlament també ha tornat a rebutjar la petició de Cs perquè el síndic de greuges, Rafael Ribó, comparegui davant del ple. El grup taronja volia que expliqués a l’hemicicle el polèmic regal que va rebre el 2015 per viatjar en avió privat a la final de Champions del Barça. Fonts parlamentàries han explicat que la majoria sobiranista de l’òrgan director de la cambra ha tornat a rebutjar la petició de Cs esgrimint que el síndic ha de comparèixer no al ple, sinó en comissió, i han recordat que ho va fer aquest dilluns mateix. Ahir el síndic va reconèixer "l’error” d’haver acceptat aquell regal, però va negar que fos corrupció.

La polèmica pel regal sorgeix perquè en el mateix avió on va viatjar el síndic, segons va publicar 'El Periódico', també hi eren, entre d’altres, dos investigats per l’Audiència Nacional pel cas del 3%, Jordi Soler i Josep Antoni Rosell. En la seva compareixença en la comissió, Ribó va negar tenir-hi cap relació, ni ara ni abans, i va esgrimir que va formar part d’aquella expedició per la "invitació" de l’exdiputat de CDC Ramon Camp, amb qui són amics des del seu temps de parlamentaris. "Avui no ho acceptaria", va concloure.

Tribunal Constitucional

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha anunciat que el seu partit presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional pel veto de la mesa a la compareixença de Ribó al ple. El partit taronja considera que l'òrgan director de la cambra no hauria d'haver frenat aquest ple, ja que Cs –primer partit en representació a l'hemicicle– té prou diputats per forçar-lo, i ha conclòs que s'han vulnerat els drets dels seus parlamentaris. "S'estan tornant a vulnerar els nostres drets i s'està fent sense vergonya. Ens han impedit tramitar iniciatives absolutament legals", ha resumit.

Oposicions a lletrat

Carrizosa també s'ha queixat de les dues últimes oposicions a lletrats del Parlament que ha convocat la cambra. Segons ha dit, tres dels últims quatre juristes que ha contractat la institució són "significats militants de la causa separatista". S'ha referit a l'actual lletrat major, Joan Ridao, que en el passat va ser secretari general d'ERC, i també ha assegurat que una altra lletrada va ser responsable territorial de l'ANC i un altre està vinculat a JxCat.

Fonts de JxCat han admès que un dels lletrats ha sigut assessor del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, però han defensat que es va presentar a les oposicions abans d'entrar a treballar en el gabinet del diputat independentista. Afegeixen, a més, que Costa sempre s'ha absentat de les reunions de la mesa en que s'ha tractat aquesta qüestió per l'evident vincle entre ells dos.

stats