Política 16/09/2019

Ribó admet "l'error" d'haver acceptat un regal per viatjar a una final del Barça però nega que fos corrupció

Cs anuncia que el portarà davant d'Antifrau i el síndic de greuges els acusa de "difamació"

Quim Bertomeu
3 min
El síndic de greuges nega vincles amb la trama del 3% i acusa a Cs de "difamació"

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha negat aquest dilluns des del Parlament qualsevol vincle amb la trama del 3% i ha acusat Cs de "difamació". L'origen de la polèmica prové d'una informació -i una fotografia- publicada per 'El Periódico' i que situava Ribó en un avió privat el juny del 2015 rumb a la final de la Champions que el Barça va jugar a Berlín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a companys de viatge, el síndic va tenir, entre d'altres, l'exdiputat de Convergència Ramon Camp, i els investigats per la trama del 3% Jordi Soler -empresari- i Josep Antoni Rosell -exdirector d'Infraestructures.cat-. Ribó ha admès la presència en l'expedició, però ha argumentat que l'únic motiu es devia a la seva amistat amb Camp de l'època en què tots dos eren parlamentaris. També ha assegurat que va pagar l'entrada de la final de Champions de la seva butxaca i ha defensat que no tenia "cap relació" amb la resta de passatgers. "La gran majoria dels que anaven en aquell avió, ni els conec ni en sé els noms. Si els he sabut és perquè els he llegit als mitjans de comunicació", ha conclòs. Malgrat això, ha considerat que acceptar pujar a l'avió va ser un error i un excés de confiança: "Avui no ho acceptaria".

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, li ha preguntat si veia normal que un síndic i un ex secretari general del PSUC viatgés d'aquesta manera per anar a veure un partit: "Quanta gent del Barça va a veure el futbol amb jet privat?" Cs interpreta que el viatge va ser un regal perquè Ribó "no incomodi ni el separatisme ni la corrupció". El diputat taronja ha anunciat que denunciarien el síndic davant l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) i no ha descartat portar-lo també a la justícia.

Ribó també ha rebut les crítiques del PSC i de Catalunya En Comú-Podem. Els dos grups han coincidit a dir que d'aquell viatge no se'n podia desprendre una vinculació del síndic amb la trama, però li han recriminat que hagués acceptat l'oferiment de pujar a l'avió. La socialista Marta Moreta ha dit que tot aquest afer posa "en entredit l'ètica professional" de Ribó i li ha demanat que reflexionés sobre si podia continuar en el càrrec. El diputat Marc Parés ha exposat que ell també havia viatjat per veure finals del Barça, però que sempre ho havia fet comprant-se el bitllet d'avió. Per a la diputada del PP Esperanza García no és "ètic ni estètic" que Ribó continuï en el càrrec, malgrat que hagi admès que va ser un error.

Mandat caducat

Abans que arribessin les peticions de dimissió, el mateix síndic ha recordat que fa mesos que té el mandat caducat, que no pot repetir en el càrrec i que, si encara no l'ha deixat, és perquè els grups no es posen d'acord sobre qui l'ha de substituir. Carles Riera (CUP) ha defensat la trajectòria del síndic però ha afegit que no era "escaient" acceptar aquell regal. Des d'ERC, la diputada Gemma Espigares ha exposat una solució: que a partir d'ara el cost màxim d'un regal que pot rebre una institució sigui "zero euros", és a dir, que no en puguin rebre. Toni Morral (JxCat) ha aplaudit que Ribó hagi acceptat l'error i ha posat el focus de la seva intervenció en Cs, assegurant que era un partit nascut per "dividir" els catalans.

stats