Parlament

Els comuns demanen un paper preferent en la negociació dels comptes del 2023

Volen participar "des del minut u" en les converses i retreuen al Govern un compliment "desigual" de l'anterior acord pressupostari

2 min
Joan Carles Gallego i Jéssica Albiach aquest matí al Parlament

BarcelonaEls comuns es van convertir de rebot en el soci que va facilitar els pressupostos del Govern el 2022. Mig any després, els de Jéssica Albiach consideren que s'han guanyat el lloc de negociador preferent i exigeixen a l'executiu de Pere Aragonès que així ho reconegui i que, per tant, els permeti entrar en les converses per preparar els comptes del 2023 des del "minut u". Si no, no s'asseuran a parlar. Així ho ha expressat la líder d'En Comú Podem al Parlament després de reunir-se amb representants del departament d'Economia per valorar el grau de compliment de l'acord pels anteriors comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiach ja ha lamentat d'entrada que el nivell de compliment de l'anterior pacte és "desigual" en funció del departament. I això que es tractava d'un pacte de mínims, ja que els comuns, que es van afegir a la negociació en temps de descompte i davant les dificultats del Govern per tirar-los endavant amb la CUP, que era la seva primera opció, no van poder negociar sobre partides i es van limitar a reclamar algunes concessions. De fet, la clau d'aquell acord era fora de la concreció sobre els comptes: el que realment van exigir els comuns a ERC va ser que facilitessin a canvi els pressupostos de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. I així ho van fer. 

Però de cara al 2023, en què el que compta ara per ara és el pacte exclusivament sobre els comptes, els comuns reclamen un paper protagonista. "O seiem a negociar des del minut 1 o no hi seurem", ha insistit Albiach, que ha advertit que no participaran en una "subhasta a la baixa per veure qui es ven més barat". Albiach ha dit que les negociacions han d'estar condicionades al fet que el pacte sobre els anteriors comptes es compleixi "al peu de la lletra". De moment, ha criticat, "s'està avançant" en els acords sobre fiscalitat i llengua, però no en altres com salut o educació, on "hi ha retards importants". En el document que el Govern els ha traslladat aquest matí, i al qual ha tingut accés l'ARA, l'executiu defensa haver conclòs 27 de les iniciatives acordades (el 32%) i tenir-ne 50 en procés d'execució (el 59%), mentre que pel que fa a la resta encara s'estan iniciant els tràmits. Ambdues parts s'han emplaçat a retrobar-se a l'octubre, quan es farà el balanç decisiu.

Dard al PSC

El que no ha demanat en cap cas Albiach és exclusivitat. Ara bé, ha llançat un dard al PSC lamentant que, darrerament, "ofereix els seus vots gratis" al Govern. La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha replicat als comuns que deixin de parlar "per boca seva". "Tenim una actitud constructiva", ha defensat Romero, però ha garantit: "No signarem un document que ni tan sols hàgim vist". Sigui com sigui, tot indica que el Govern haurà d'aconseguir convèncer almenys un d'aquests dos partits si vol tenir pressupostos per a l'any vinent, ja que la CUP s'ha desmarcat d'entrada de les negociacions. La diputada Laia Estrada ha insistit aquest mateix dimarts que no entraran a parlar dels pressupostos "tret que canviïn molt les coses". Al seu entendre, "el full de ruta" de l'executiu "no encaixa en absolut amb els compromisos adquirits amb la CUP i els del mateix Govern".

stats