Perfil

Dels parquets de Vic al vellut del Parlament: el gran salt d'Anna Erra

La nova presidenta va despuntar com a jugadora de bàsquet abans de fer el pas a la política

4 min
La presidenta del Parlament, Anna Erra, passant revista als Mossos

Barcelona"De moment s'ha d'acabar el partit, i després ja veurem si venen altres campionats". Aficionada com és al bàsquet, Anna Erra (Vic, 1965) va tirar de metàfora esportiva quan fa quatre anys, en una entrevista al Canal Taronja, li van preguntar si optaria a un tercer mandat com a alcaldessa de Vic. Aleshores acabava d'estrenar la majoria absoluta i iniciava la seva segona etapa al capdavant de l'ajuntament de la capital d'Osona, i el 2023 quedava lluny. Avui aquells altres campionats han arribat i Erra, que fa un any va anunciar que no continuaria a la política municipal, ha assumit aquest divendres la presidència del Parlament. Un salt que ella mateixa ha admès que li fa "respecte" però que ha acceptat esperonada pels seus companys de Junts per Catalunya, que l'han escollit per succeir Laura Borràs al capdavant de la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És una jugadora d'equip que es guanya el respecte a la pista", resumeix un company de partit sumant-se també a les metàfores basquetbolístiques. De jove va jugar durant nou anys al Club Bàsquet Vic, i els que la van veure competir la recorden com una molt bona jugadora. "Tenia talent", subratlla un bon coneixedor del bàsquet femení a Catalunya. Ho corrobora Imma Magem, ara presidenta del Femení Osona i una de les seves primeres entrenadores. "Jugava d'aler, era molt ràpida, tenia bon tir exterior i feia una entrada a cistella molt especial que deixava les defenses descol·locades i a vegades també els àrbitres, que sovint li xiulaven passes", explica. Magem i altres integrants d'aquell equip que va guanyar el Torneig Sant Jordi a finals dels 70 eren aquest divendres al Parlament acompanyant Erra en el seu últim repte inesperat.

Com ara, la nova presidenta del Parlament també va arribar a l'alcaldia de Vic sense buscar-ho. Quan Josep Maria Vila d'Abadal va decidir no presentar-se de nou, Convergència i Unió va haver de buscar un nou candidat, i aviat van ser els seus companys qui la van assenyalar. La tradició era que l'alcaldable a Vic fos dels democratacristians. Tot semblava encaminat que fos Josep Maria Arimany qui assumís el repte, però després de vuit anys de tinenta d’alcaldia i regidora d’Educació, Cultura, Comerç i Turisme, al partit hi havia qui creia que Erra els donaria més opcions de retenir l'Ajuntament. Van decidir fer dues enquestes entre els veïns de Vic, que rebien trucades preguntant-los si preferien Arimany o Erra. Es va imposar ella, i el 2015 guanyava les eleccions amb nou regidors, millorant fins i tot els resultats de Vila d'Abadal.

Aleshores també s'especulava amb si el pes polític del seu antecessor la condicionaria. Va trigar poc a desmarcar-se'n. Malgrat les preferències de Vila d'Abadal per un govern amb Esquerra, Erra va acabar pactant amb el PSC. La seva relació amb els republicans serà un altre dels factors que s'analitzaran ara. Després d'una relació turbulenta amb Laura Borràs, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, confia tenir més sintonia amb Erra, a qui va lloar recentment. Tanmateix, des de la comissió d'Educació –on era portaveu de Junts per Catalunya– ha sigut fins ara un dels principals assots del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Llicenciada en geografia i història per la Universitat de Barcelona, diplomada en magisteri a la Universitat de Vic i mestra durant 21 anys al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, Erra era, de fet, el principal nom a les travesses per ser la titular d'Educació si finalment aquesta cartera hagués sigut per a Junts i no per a Esquerra quan es va formar el Govern el 2021.

Un valor a l'alça a Junts per Catalunya

De la màxima confiança del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, i molt ben valorada pels companys –va ser la segona més votada en el congrés que Junts va celebrar a Argelers el 2022–, Erra assumeix el repte de succeir Borràs al capdavant del Parlament. "Pacificarà la cambra de cara endins i de cara enfora", apunta un company de files. "Crec que tindrà un paper molt diferent del de Borràs", opina una diputada d'un altre partit que ha hagut de negociar sovint amb Erra i que la defineix com a "pragmàtica i dialogant". "Serà un lideratge tranquil", pronostiquen des del seu grup parlamentari, d'on ha sigut un dels puntals al costat de l'altra alcaldessa destacada de Junts i gran amiga seva, Marta Madrenas.

Li buscaran les pessigolles la resta de grups, sobretot des de la dreta, que ben segur li recordaran de la seva etapa com a alcaldessa el seu paper durant l'1-O i polèmiques com ara la dels missatges independentistes que durant setmanes l'Ajuntament emetia a la plaça Major de Vic cada dia a les 8 del vespre per recordar els presos i exiliats. També la relliscada que va protagonitzar en una de les seves primeres intervencions al Parlament, quan per defensar l'ús de la llengua catalana va fer una crida a "conscienciar els catalans autòctons que hi ha gent nascuda fora que vol aprendre el català i posar fi al costum molt present en determinades zones del país de parlar en castellà a qualsevol persona que pel seu aspecte físic o pel seu nom no sembla catalana". Un comentari que PSC, Ciutadans i PP li van retreure per "supremacista". Fer front a Vox serà un altre dels principals desafiaments de la nova presidenta del Parlament, que a Vic ja va haver de conviure amb Plataforma per Catalunya.

stats