Renunciar als Jocs, al BCN World i al Circuit de Catalunya, apujar l'IRPF i fer un referèndum: les condicions de la CUP

Illa demana una reunió urgent a Aragonès per pactar els pressupostos al marge dels anticapitalistes

4 min
Eulàlia Reguant i Carles Riera durant el ple del Parlament d'aquest dimecres

BarcelonaCinc eixos i desenes de propostes concretes. Aquestes són les condicions que la CUP posa sobre la taula al Govern per deixar tramitar els pressupostos en el primer ple a la totalitat: segons ha pogut saber l'ARA, els cupaires demanen, d'una banda, que no es formalitzi la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern, que se suprimeixi el projecte del BCN World (amb Hard Rock com a implicat) i que s'aturi el procés de renovació del contracte del Circuit de Catalunya i, de l'altra, canvis impositius a l'alça per a les rendes més altes. En concret, l'esquerra anticapitalista vol que s'apugi l'IRPF a les rendes a partir dels 60.000 euros, s'augmenti també l'impost de patrimoni a les grans fortunes i es desenvolupin tots els tributs previstos a la llei del canvi climàtic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però les condicions dels cupaires no s'acaben aquí: també reclamen que el Govern generi les condicions per fer un referèndum d'autodeterminació en aquesta legislatura i situar un límit temporal a la taula de diàleg. El referèndum, esclar, tornaria a ser unilateral com l'1-O, en cas que el govern espanyol no hi estigui d'acord. Insisteixen, alhora, en augmentar el pressupost de polítiques d'habitatge fins als 1.000 milions d'euros, municipalitzar l'aigua, que es retirin de les acusacions contra activistes per part del Govern i que s'anul·lin les sancions imposades en les mobilitzacions a l'empara de la llei mordassa.

D'aquesta manera, l'esquerra anticapitalista posa preu al seu suport als comptes de la Generalitat i a retirar l'esmena a la totalitat que van anunciar ahir arran de la consulta a la militància. La mateixa portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, ha enumerat els eixos de les seves condicions en una entrevista a TV3: "Parlem de la retirada de macroprojectes, d'habitatge, de fiscalitat, d'un horitzó cap a l'autodeterminació i d'aturar la repressió", ha assenyalat, abans de deixar clar que ara és l'executiu qui ha de decidir si accepta aquestes peticions. "Valorarem el global", ha dit, en qualsevol cas, sobre si aquestes demandes al govern de Pere Aragonès són irrenunciables. "Són elements cabdals per demostrar el canvi de rumb del Govern", ha remarcat.

En una reunió aquest dilluns amb presència del president, Pere Aragonès, i del conseller d’Economia, Jaume Giró, es va demanar a la CUP que concretessin les propostes per aixecar el veto els comptes. Aquest dimarts es preveuen nous contactes al Parlament per intentar avançar en la negociació, tot i que ERC i JxCat ja han tancat la porta a un referèndum unilateral en aquesta legislatura i Giró ha deixat clar que no vol augmentar impostos.

El conseller d'Economia, durant la sessió de control també ha defensat el projecte de Hard Rock. Giró ha argumentat que "no serà ni aquest conseller ni aquest govern qui estigui en contra" de projectes que compleixin "la normativa legal", generin "riquesa i llocs de treball", que no suposin "cap euro públic", no vulnerin "cap espai natural" i contribueixin a un "país viu i equilibrat" -informa Cesc Maideu-.

La CUP avisa que és incompatible negociar amb ells i el PSC

La CUP també ha llançat un altre avís al Govern. Reguant ha avisat Aragonès que les polítiques del PSC de Salvador Illa i les dels anticapitalistes són "incompatibles", després que el líder dels socialistes hagi demanat una reunió al cap de l'executiu per "desbloquejar" la situació. Segons Reguant, és el Govern qui ha de decidir quines polítiques i compromisos vol adquirir i això "visualitzarà" qui és el soci preferent, després de recordar que el PSC ho va ser en el debat de política general. En aquest sentit, ha recordat que el PSC i Junts van acordar una proposició en defensa de l’ampliació del Prat o que els socialistes i ERC van validar la taula de diàleg. "Converses en tenen, que no hagin parlat al detall del pressupost pot ser, però de polítiques públiques sí que parlen", ha dit. Així, ha contraposat les propostes del seu partit, que "busquen trencar amb les dinàmiques sociovergents", amb l'aposta del PSC pel BCN World i els Jocs Olímpics d'Hivern.

Sobre una possible aliança amb els comuns després que Aragonès els hagi emplaçat durant la sessió de control a validar els comptes, fonts de la CUP han assegurat que tot dependrà de les condicions que posin sobre la taula els membres d'En Comú Podem, de si són contradictòries amb els plantejaments de la CUP, i de si el Govern està disposat a acceptar-les.

Si el PSC o els comuns s’abstenen per permetre la tramitació dels pressupostos, Reguant ha dit que seguiran treballant "per aconseguir que el Govern doni resposta a un gir a l’esquerra i a l’exercici del dret a l’autodeterminació" i que, per tant, no donaran per trencades les negociacions.  També ha dit que s'obren a retirar l'esmena a la totalitat abans de la votació sempre i quan hi hagi "canvis substancials". La Coordinadora Oberta Parlamentària (COP), que es podria reunir aquest dijous al vespre, serà qui farà una primera valoració dels avenços en les negociacions abans de cedir un altre cop la paraula a la militància perquè decideixi si cal permetre o no la tramitació dels comptes.

Si hi ha un no definitiu als comptes per part dels cupaires, Reguant ha apostat per mantenir la majoria independentista "amb un lideratge de les esquerres". "Això no varia perquè les necessitats del país seguiran sent les mateixes", ha afegit. Sobre la qüestió de confiança pactada en l'acord d'investidura, Reguant ha subratllat que és "una potestat del president" i que "pot no haver-n’hi si així ho considera el president i si no s'arriba a un acord pels pressupostos".

stats