Del sou al tractament protocol·lari: així serà la presidència en funcions del Parlament

Vergés no preveu cobrar el mateix que Borràs ni ocupar el seu despatx

2 min
L'exconsellera de Salut, Alba Vergés, defensant la contractació d'emergència durant la pandèmia a la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament.

BarcelonaAlba Vergés és una persona que està acostumada als imprevistos. El gener del 2018 va ser escollida secretària quarta del Parlament. Sis mesos després, era la tria per liderar el departament de Salut. Gairebé dos anys més tard va arribar el seu canvi –i de tots– més sobtat: la pandèmia. La nova normalitat la va portar a ser diputada rasa, però la marxa d’Anna Caula al Govern la va conduir cap a la vicepresidència primera del Parlament. Poc s’imaginava que amb la suspensió de Laura Borràs seria en pocs mesos vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament. Sí, aquest és el nom exacte, segons fonts parlamentàries, del nou càrrec de Vergés. Si durant la pandèmia va haver de ser forçadament la cara de les males notícies, ara ERC es proposa mantenir un perfil baix per no incomodar Junts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, Vergés no ocuparà el despatx de Laura Borràs ni tampoc té previst passar a cobrar el sou que comporta la presidència de la cambra, segons fonts republicanes. Sí que hi ha prerrogatives que no pot evitar tenir. Per exemple, un dels temes més delicats és la situació dels assessors de Borràs. No han sigut cessats i Vergés haurà de decidir si els manté o no i si en nomena alguns més de seus. Alhora, la vicepresidenta en funcions de presidenta també passarà a tenir la potestat d’exercir un vot de qualitat durant les reunions de la mesa, segons fonts parlamentàries. És a dir, si hi ha un empat, el vot de Vergés decantarà el resultat –els partits independentistes continuen mantenint la majoria a l’òrgan rector de la cambra–. Vergés també presidirà el ple i això vol dir que s’asseurà al lloc que fins ara ocupava Borràs –ja ho ha fet en alguna ocasió que la presidenta suspesa es va haver d’absentar–. De fet, si ara qui s’absenta és Vergés serà la vicepresidenta segona, la socialista Assumpta Escarp, qui presideixi el ple. I, a més, si Vergés està indisposada els socialistes podrien ocupar la presidència en funcions durant unes hores.

'Molt Honorable' i 'Honorable'

Tot apunta, però, segons fonts parlamentàries, que Vergés no passarà a ser Molt Honorable –el tractament que reben els presidents de la cambra– i es quedarà en Honorable –el que reben els vicepresidents–. Encara no és del tot clar si tindrà el mateix nombre d’escortes de Borràs, tot i que, segons veus republicanes, els Mossos d’Esquadra ja li han recomanat que s’haurien d’ampliar les seves mesures de seguretat pel nou càrrec temporal que ocupa. 

Un dels dubtes que encara queda per resoldre és si sonarà o no el timbre quan entri per primer cop al Parlament després de vacances. Aquest és un senyal que s’activa a l’entrada i a la sortida de la presidenta. Amb Borràs, de fet, va sonar l’últim cop que va sortir del Parlament tot i que ja estava suspesa. Per què? Segons fonts parlamentàries, els membres de la mesa li van donar un dia més de gràcia. Va poder fer servir el faristol del despatx presidencial per respondre a la seva suspensió, va sonar el timbre al sortir i a les portes de la cambra l’esperava, per últim dia, el seu xòfer.

stats