Política 13/10/2017

El Parlament d'Eslovènia reclama una "solució pacífica" per a Catalunya i el respecte al dret a l'autodeterminació

Els comitès d'Afers Europeus i d'Exteriors voten per unanimitat una resolució que diu que "l'ús desproporcionat de la violència és inacceptable"

Ara
1 min
El parlament d'Eslovènia

BarcelonaEls comitès d'Afers Europeus i d'Exteriors del Parlament d'Eslovènia han aprovat una resolució que reclama una "solució pacífica" per a Catalunya i el respecte al dret a l'autodeterminació d'acord amb "les normes vàlides i els principis de les lleis internacionals". El text, que s'ha aprovat per unanimitat, diu en referència a l'1-O que "l'ús desproporcionat de la violència és inacceptable", tant per protegir l'estat actual com per intentar assolir la independència. Els diputats expressen explícitament el seu "suport al dret universal a l'autodeterminació de les nacions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que Eslovènia es posicioni clarament a favor de Catalunya té un significat especial, ja que últimament els sectors independentistes catalans han posat com a model a seguir el procés d'autodeterminació eslovè, que va fer una DUI però la va suspendre sis mesos per poder negociar, amb l'única excepció dels 10 dies de guerra amb Sèrbia.

Aquest no és l'únic pronunciament públic dels polítics eslovens en defensa del Procés. Dimecres, l'exministre d'Exteriors d'Eslovènia Ivo Vajgl va afirmar en declaracions a l'ACN que la resposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'obrir la porta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució no és "la manera correcta" de respondre.

Segons el també eurodiputat liberal, Madrid "s'equivoca rebutjant el diàleg i utilitzant un llenguatge d'humiliació". "La situació està bastant clara" i "el pitjor" que el govern espanyol pot fer és "amenaçar" i "pensar en represàlies", diu Vajgl. A més li retreu que no hagi reaccionat abans, "anys enrere", i assenyala, en aquest sentit, que el govern de l'Estat "té responsabilitats". Per al polític eslovè l'anunci fet per Puigdemont dimarts és "correcte" i suposa una oferta "justa".

stats