Política 10/11/2016

El Parlament debatrà un nou sistema electoral

La proposta de CSQP necessita els vots de Junts pel Sí, que s'oposen a canviar una norma que els beneficia

Jordi Mumbrú
3 min
El Parlament crea el registre  de lobis i fa públiques les agendes

BarcelonaEl Parlament discutirà, per primer cop, la modificació del sistema electoral, que es remunta a l'any 1979. La proposta de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) va superar ahir l’esmena a la totalitat que havia presentat el PP. Els populars, que no tenien cap suport, van decidir a l’últim moment fer-se enrere, i la proposta va avançar el tràmit sense que es votés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament ja ha discutit diverses vegades la modificació de la llei electoral (la competència és catalana però es vota amb una norma espanyola), això sí, sense tocar l’apartat que afecta el sistema electoral, que és el que provoca més tensió perquè alteraria la representativitat de les forces polítiques. L’actual sistema perjudica l’àrea de Barcelona perquè s’aplica una correcció del vot que vol evitar que les zones rurals no estiguin prou representades. Els partits que en surten més beneficiats són el PDECat i ERC, mentre que Ciutadans i la CUP són els que en surten més mal parats.

La diputada de CSQP Marta Ribas va recordar que la nova llei és una assignatura pendent. L’últim intent va ser en la legislatura passada. “La proposta d’aquest sistema és la millor per donar resposta als criteris de proporcionalitat i territorialitat”, va valorar Ribas.

Una persona, un vot

La modificació que proposen els comuns defensa el criteri conegut com una persona, un vot i vol forçar els partits a haver de repartir els diputats en funció dels suports aconseguits a cada vegueria. La majoria de formacions parlamentàries es van mostrar ahir disposades a discutir una modificació a partir de la proposta de CSQP, que s’inspira en el model holandès, però aplicant-hi alguns canvis.

Junts pel Sí, però, va deixar clar que s’hi oposa rotundament. I els seus vots són clau, ja que per modificar la llei electoral cal el suport de dues terceres parts de l’hemicicle. El portaveu adjunt de la coalició sobiranista, Roger Torrent, va criticar ahir que la proposta de CSQP “no assegura ni la proporcionalitat ni la territorialitat” i va afegir que no és moment d’abordar el tema: “Nosaltres som en una altra fase. Aquest debat que plantegen ens semblaria adequat en un context autonòmic. Però nosaltres ens situem ja en una situació postautonòmica. Volem fer la llei electoral de la República Catalana”. Torrent també va criticar que CSQP presentés el text sense haver-ne parlat amb Junts pel Sí, però Ribas li va recordar que això és exactament el que la formació del Govern està fent amb els pressupostos, que només negocia amb la CUP.

El diputat del PSC David Pérez va assenyalar que la seva formació ha perdut les eleccions en dues ocasions tot i que va aconseguir més vots. “Això passa en pocs països d’Europa”, va lamentar. Pérez va criticar l’argument de Junts pel Sí, i va assegurar: “Si ara no som capaços de fer una nova llei electoral, demà tampoc en serem capaços”.

Anna Gabriel, de la CUP, va advertir de la dificultat de tenir un sistema que garanteixi la proporcionalitat i la representació territorial. Gabriel va pronosticar que, si no s’aplica cap correcció per vegueries, “els partits només faran campanya a Barcelona”. El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa va assegurar que “el Parlament seria molt diferent” si s’hagués aplicat el nou sistema. “El vot d’uns ciutadans val el doble que el d’uns altres”, va criticar. Un cop més el Parlament debatrà la llei electoral, però fins ara els intents han acabat en fracàs.

stats