Política 30/09/2014

El Parlament decidirà dimecres si nomena la Comissió de Control malgrat la suspensió del 9-N

La cambra catalana presentarà al·legacions per defensar la constitucionalitat de la llei de consultes

Ara
2 min

BarcelonaLa mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts presentar "en el termini més breu possible" –possiblement aquesta mateixa setmana– al·legacions per defensar la constitucionalitat de la llei de consultes, suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional (TC). Així ho ha explicat la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. No obstant això, la mesa no ha pogut pronunciar-se sobre si es mantindrà en l'ordre del dia del ple ordinari que arrenca dimecres la designació dels set juristes i politòlegs de la Comissió de Control (equivalent a la Junta Electoral Central) del 9-N. Això ho haurà de decidir el mateix ple del Parlament aquest dimecres, a l'inici de la sessió plenària o després de l'habitual sessió de control al president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

C's havia demanat a la mesa la retirada d'aquest punt de l'ordre del dia, però De Gispert ha al·legat que això només ho pot decidir el ple. Tècnicament, la designació dels set membres de la Comissió de Control no suposaria per si sola un acte de desobediència, sinó una proposta formal de nomenament per part del Parlament, abans de ser ratificada pel president de la Generalitat, però el gest –en cas de mantenir-se aquest punt en l'ordre del dia– sí que tindria una significació rellevant, en plena setmana de tensió amb el govern espanyol, que pretén paralitzar tots els preparatius del 9-N.

El reglament estableix que dos grups parlamentaris –amb el PP i C's n'hi hauria prou– o bé una cinquena part dels diputats puguin proposar la modificació de l'ordre del dia del ple. Serà, en tot cas, una "decisió política" que haurà de prendre aquest dimecres el ple de la cambra, ha recalcat De Gispert.

"Incident" contra la suspensió cautelar

La mesa del Parlament s'ha reunit com cada dimarts al matí, però aquest cop ho ha fet l'endemà que el TC admetés a tràmit els recursos del govern de Mariano Rajoy contra la llei de consultes –aprovada el 19 de setembre per la cambra catalana– i el decret de convocatòria del 9-N signat dissabte passat per Artur Mas. La mesa ha acordat que el Parlament es presenti com a part de la causa. Per això ha encarregat als seus serveis jurídics que presentin al·legacions a aquesta suspensió cautelar del marc legal del 9-N. Presentaran també el que en llenguatge jurídic s'anomena un 'incident' per reclamar "l'aixecament immediat de la suspensió".

De Gispert ha raonat que "l'únic" que ha acordat el TC de moment és admetre a tràmit els recursos de Rajoy i, per tant, la suspensió automàtica de la llei de consultes i el decret, sense entrar, però, en si el seu contingut s'ajusta o no a la legalitat. Per això se sol·licitarà al TC que aixequi aquesta suspensió cautelar, perquè la llei pugui seguir sent aplicable mentre l'alt tribunal no dicti sentència definitiva. De Gispert ha argumentat que la llei de consultes "és una llei general, no una llei 'ad hoc' del 9-N", i per tant la seva suspensió té "perjudicis" més enllà de la consulta sobiranista, perquè "afecta l'interès general".

stats