Política 06/06/2018

El PP no aconsegueix que es retirin els drets de Puigdemont com a expresident

El líder de JxCat encara no ha demanat fer ús de la condició d'expresident

Mireia Esteve
2 min
Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les

BarcelonaEl PP no vol que Carles Puigdemont tingui els drets de què poden gaudir els expresidents de la Generalitat, com ara recursos materials i personals –per exemple l'oficina de l'expresident–, i ha presentat una modificació de la llei dels expresidents perquè d'aquests recursos només se'n pugui gaudir dins el territori català i no en altres països. La proposta, però, no ha tirat endavant, perquè JxCat, ERC, CUP i comuns hi han votat en contra. PP, Ciutadans i PSC hi han votat favorablement.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat del PP Alejandro Fernández ha admès que la situació de Carles Puigdemont els ha obligat a plantejar aquesta modificació. "El que el separatisme planteja en relació a la figura de l'expresident no té cabuda en cap ordenament jurídic del món", ha justificat Fernández. De tota manera, Puigdemont encara no ha demanat gaudir dels seus drets com a expresident de la Generalitat, perquè l'independentisme el considera el "president legítim". Puigdemont va renunciar, per exemple, al sou d'expresident.

La proposta dels populars també demanava revocar els "drets i les prerrogatives" que es reconeixen als expresidents en cas que hi hagi una "condemna penal ferma o si ho acorda el ple per una majoria de dues terceres parts, en cas que es pugui constatar que ja no concorren les condicions d'honorabilitat necessàries". En aquest cas, el diputat de Ciutadans Nacho Martín ha defensat que aquests drets se suspenguin tant si hi ha condemna ferma com si no.

JxCat, ERC i la CUP han rebutjat aquesta modificació perquè consideren que és una proposta que es fa exclusivament contra Carles Puigdemont. "És un 'a por Puigdemont'", ha criticat el diputat de JxCat Eusebi Campdepadrós. Ferran Civit, diputat d'ERC, s'ha afegit als retrets contra la modificació dels populars i ha subratllat que "si hi ha un president a l'exili és perquè aquí el posarien a la presó. Presó o exili no és una opció, és una condemna".

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha dit que l'oficina de l'expresident pot ser a qualsevol lloc i ha denunciat una "persecució política, perquè no poden suportar que hi hagi expresidents exiliats". Per la seva banda, la portaveu de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany, ha retret que sigui "precisament el PP el que doni lliçons sobre honorabilitat de càrrecs públics".

De moment el Parlament ha tombat modificar aquesta llei dels expresidents i, per tant, Carles Puigdemont tindrà els mateixos drets de què gaudeixen els expresidents Pasqual Maragall i José Montilla –que no rep cap sou com a expresident perquè és senador–. A Jordi Pujol se li van retirar arran del presumpte cas de corrupció que ha afectat la seva família.

stats