Política 12/03/2019

El Parlament prepara un acte d'homenatge a Forcadell pel primer any del seu empresonament

L'expresidenta del Parlament, Romeva, Bassa, Turull i Rull són a presó des del 23 de març del 2018

Ara / Europa Press
2 min
Carme Forcadell: “Quan el Govern es va comprometre a fer el referèndum ja coneixia les dificultats”

BarcelonaLa mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts amb els vots d'ERC i JxCat fer un acte d'homenatge a Carme Forcadell amb motiu del primer any del seu empresonament. L'expresidenta de la cambra va entrar a la presó el 23 de març del 2018 i, tot i que la data no està tancada, l'acte podria tenir lloc dos dies abans del primer aniversari, el dijous 21.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la cambra, Roger Torrent, ha sigut l'encarregat d'exposar la iniciativa aquest dimarts durant la reunió de la mesa. L'homenatge se centrarà en la seva figura, tot i que també hi haurà un record per a la resta de presos, segons informen fonts parlamentàries. De fet, Raül Romeva, Dolors Bassa (ERC), Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) van entrar a la presó el mateix dia que Forcadell.

Forcadell va ingressar a la presó preventiva per primera vegada el 9 de novembre del 2017 i en va sortir l'endemà després d'abonar una fiança; el 23 de març va tornar a ser citada pel Tribunal Suprem i es va dictar presó preventiva sense fiança. Des de llavors està empresonada. Romeva, Bassa, Turull i Rull van entrar a la presó per primera vegada el 2 de novembre del 2017 i en van sortir al principi de desembre del mateix any; com Forcadell, se'ls va tornar a citar el 23 de març i també se'ls va dictar presó preventiva sense fiança.

Mentre que Forcadell i Bassa van renunciar a l'escó el 22 de març del 2018, el dia abans de comparèixer davant el Suprem, Romeva, Turull i Rull mantenen encara l'acta, tot i que van ser suspesos pel mateix alt tribunal i no poden exercir com a diputats. Es dona la circumstància que aquestes cinc persones van ingressar a la presó enmig d'un debat d'investidura en què JxCat volia investir Turull president; el dijous 22 la seva investidura va ser rebutjada en primera volta, i el dissabte 24 ja no va poder anar al segon debat perquè era a la presó.

Precedent amb polèmica de Cs

El desembre passat, abans que comencés el judici de l'1-O, el Parlament ja va celebrar un acte al voltant de la figura de Forcadell. L'auditori de la cambra va ser l'escenari triat per presentar un manifest de mig miler de diputats i exdiputats (concretament, 524) de 25 països en què es demanava l'alliberament "immediat" de l'expresidenta. Cs va protestar contra l'acte a les portes del Parlament desplegant una pancarta amb l'escrit "Ja n'hi ha prou! El Parlament és de tots", i expressant la seva indignació per l'organització d'un homenatge a la persona que "va trepitjar els drets de tots els catalans" i que hauria fet servir el Parlament "com una eina al servei del separatisme".

stats